Jordbrand, rensningsflygt och ohyra!

Ja, en dag som alla andra. Men när man tänker efter så händer det rätt mycket även en ganska vanlig dag, som idag till exempel.

På hundpromenaden efter lunch kände jag lukten av bränd jord, men tänkte väl inte så mycket på det förrän jag var på väg tillbaka hem och lukten blev ganska överväldigande. Såg mig om och såg hur det rök bakom en liten  sommarstuga ett trettiotal meter från stigen. Tänkte det var bäst att kolla och det var nog klokt så här i efterhand. Det brann inte med öppen låga, men troligen har tomtägaren i helgen eldat grenar från ett omkullfallet träd och inte släckt ordentligt efter sig. Det rök och glödde lätt på en yta på över 6 kvadrat, men det var inte det värsta. När jag sparkade på kanterna kände jag hur tomt det var inunder. Det hade brunnit iväg under marken i rottrådar och torv så den egentliga brandytan var säkert tre gånger så stor. Kände inte det var möjligt och ville inte själv ta ansvar för att släcka för vatten fanns det inget och snö skulle inte räcka så det blev till att larma brandkåren. Möjligen får tomtägaren också en erinran från polisen eftersom det anses som vårdslöst fick jag höra av räddningstjänsten.

På eftermiddagen fortsatte vi stickla pelargoner uppe i växthuset. På väg dit passerade jag bikuporna och fick se hur bina i ena kupan sträckte på vingarna och troligen utförde det som kallas för rensningsflygt; Rensa tarmarna efter vinterns vila. Det surrade bitvis ganska friskt där utanför och de såg oväntat pigga ut med tanke på att de tryckt därinne i kupan i många månader nu. Härligt att se att de fortfarande var i livet!

Rensningsflygt pågår
Inte nog med att jag ibland har påhälsning av vita flygare och gröna löss som vill mumsa på pelargonbladen; nu har även delar av personalen fått smak på dem!
Efter att Torbjörn provsmakade lite blad på P. x Fragrans i måndags har han nu fått dille på att smaka på olika pelargonblad, och det är inte utan att det är lite intressanta smaker som uppenbarar sig.
Jag har själv tidigare bara använt pelargonblad som föda i torkad form som krydda och i bakverk, men varför inte färska? P. x Fragrans har en lätt citronaktig smak (godast är de minsta, färska bladen!) som kan tänkas passa bra till en fiskrätt. Idag har det ätits blad från hängpelargon och både Swanland Lace och Wood’s Surprise är riktiga delikatesser. Har en kraftig smak av harsyra.
I växthuset blommar nu en del vildarter, kamelia, citron, rosmarin och några utav de nävor jag sticklade i höstas. Här en som jag inte kommer på namnet just nu, en riktig snygging tycker jag. Blommade hela förra sommaren.

Comments

 1. says

  Ja man måste tänka på vad man gör när man eldar!!! Här i Skälby=) får vi inte elda alls. Förutom i vedspisen och kaminen.
  Lika bra så, grannen hade eldat gräs för nåt år sedan och jag vaknade en tidig morgon och såg att det rökte i marken även här… Det var inte så roligt. lite för nära vårt hus tyckte jag då.
  Skall surfa in till din butik, inser att spinnmedlet jag köppte för länge sedan är tvärslut och det var också tvär bra att ha!!! Måste ha igen!!!
  Äta pellis blad, ja det har jag inte vågat prova mig på, än.
  Önskar dig en fin fin vecka/Gela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*