Jag älskar vårblommor! (och alla andra blommor också….!)

Våren är en fantastisk tid där mycket händer i naturen varje dag. Särskillt spännande tycker jag det är att följa och se när säsongens tidigaste växter visar sig och på dagens skogspromenad med hundarna höll jag därför extra koll på omgivningarna för att upptäcka nykomlingar.
I ett områden där det brukar växa tibast spanade jag lite extra och jodå, där stod de och blommade på bar kvist med rosa, mycket väldoftande blommor.
Förutom den vanliga mörkrosa varianten såg jag på en annan växtplats också en variant med ljusrosa blommor. Alltid roligt med lite avvikelser!

Rosa tibast
Hemma i trädgården har jag en vitblommande tibast som är på gång att slå ut.

Tibast, alba - vit, Daphne mezereum

Blåsipporna har också kommit igång på sina ställen. De är vackra allesammans och det är intressant att se hur stora skillnader det kan vara mellan de olika plantorna, till och med på samma växtplats.
Den blå färgen varierar, storleken på och antal kronblad varierar. Mest intressanta är ju de mer avvikande sorterna med vita och mer eller mindre rosa och nästan helt röda blommor.
På dagens promenad såg jag en jättefin rent vit planta. Fin tycker jag!

Vit blåsippa

Hemma i trädgården börjar lite av varje slå ut nu. Våririsarna visar sig från sin finaste sida.
Vad jag vet ska det finnas två sorter våriris här i trädgården: Iris histroides ‘George’ och Iris reticulata Katherine Hodgkin. De verkar trivias och har spridit sig bra sedan jag planterade dem för tre eller fyra år sedan.

Snöiris, Våriris, dvärgiris Iris histroioides George

Iris histroides ‘George’

Våriris, dvärgiris Iris reticulata Kathereine Hodgkin

Iris reticulata ‘Kathereine Hodgkin’

Men på tal om avvikande sorter så hittade jag en blå våriris som tagit plats i rabatten bredvid köksträdgården. Den har jag garanterat inte planterat där, men det var en trevlig överraskning.

Iris reticulata, okänd blå

Men mest överraskad blev jag nog av att både lundvivan och vitsipporna börjar komma i blom.

TIdiga vitsippor i trädgården

Lundviva, primula elatior

Lundviva, primula elatior

Underbart! Nu är våren här!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*