Inomhusodling – skomakarens barn…

inomhusodling_kryddor_herbie

Herb:ie för inomhusodling av salld, kryddor och örter året om

Jag propagerar mycket för inomhusodling och att äta egenodlat året om med enkla medel, men själv har jag hamnat i kölvattnet i år. Min Herb:ie som jag odlade i förra året gav jag bort till en vän i våras och sedan dess har det blivit mest odling utomhus och en del i växthuset.

Målsättningen var att jag skulle sätta igång en liten odlingsplats i köket och började i början av oktober med att så lite basilika. Den kom upp snabbt och snäll, men de stackarna har nu stått sedan dess och bara blivit mer och mer gänglig. Jag har undrat hur länge de överhuvudtaget skulle överleva med det sparsamma ljus som så här års sipprar in genom fönstret, men de har varit tappra tycker jag.

Man kan ju undra hur svårt det är för mig att ordna med lite lyse till de stackarna (med tanke på att vi säljer 40 olika sorters växtbelysning!), men jag hade helt enkelt svårt att bestämma mig hur jag skulle göra. Jag kände att en odlingsstation nog inte skulle räcka om jag nu ändå ska köra igång igen eftersom jag både vill odla lite ätbart som sallad och kryddor, men också påbörja lite sticklingar och frösådder av mer långsamväxande plantor inom kort. Dessutom är det rätt fullt här i köket redan särskilt som det också används som kontor, matplats och fikahörna under veckorna.
Ytterligare en faktor är vår ‘lilla’ 11-månaders Rhodesian Ridgeback Spike som milt sagt är väldigt nyfiken av sig. Odlingen behöver placera så den inte blir allt för lättåtkomlig för honom.

Men igår fick jag nog. Plantorna såg mer ledsna ut än tidigare och jag vill komma igång med lite sticklingar från känsliga växter jag tagit in i växthuset för övervintring.

inomhusodling_tva_vaningar

Sedan tidigare har jag två IKEA-hyllor på ovanvåningen där jag monterat LightWave-lampor under hyllorna och sedan kunnat odla på tre våningar. Den lösningen fick ju definitivt inte plats i köket, men visade sig passa perfekt under trappen – yes! Så nu äntligen kan jag gå och pyssla om småttingar här inne också under vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*