I must!

Japp, det är precis det jag gjort – mustat äpplen.

Vi har ett gäng äppelträd och man får jobba lite för att inte låta allt för mycket frukt gå till spillo. Kallrörd äppelsaft, äppelmos chutney och styckfrysta bitar lagom till vinterns äppelpajer och diverse maträtter gör åt några kilon, men jag kan inte med att inte ta tillvara så mycket som möjligt så förra året investerade vi i en riktig mustpress.
Det är ett ganska tungt arbete att först mala och sedan pressa äpplena, men oj så gott det blir!
I år dignar det verkligen av äpplen i nästan alla träd. Kanske beror det på våra bin? Hursomhelst har detta tyvärr bidragit till att ett par rätt stora grenar givit vika och i förra veckan dråsade en jättegren i backen som var knökfull med äpplen. Inte mycket att göra åt förutom att såga ett bra brytsnitt och rädda skörden, så vi tog fram mustpressen och körde några pass.
Jag väljer bort konserveringsmedel så det blir till att frysa ner den must som inte går åt på 2-3 dagar. Tyvärr var jag allt för optimistisk med ett antal av de flaskor jag lade i frysen. Trots att jag gjort det så många gånger tidigare lyckades jag nu fylla dem för mycket så efter någon dag började det låta otrevligt från frysen när flaskorna exploderade där inne – smart!
Nåväl, det är fortfarande ingen brist på äpplen i trädgården och snart dags för ett nytt mustningspass.
Sticklingtips
Kommer inte ihåg om jag skrivit om det här tidigare, men då blir det repris:
Nästan alla sticklingar (INTE pelargoner och nödvändigtvis inte heller vedartade sticklingar som ska stå utomhus) vill ha fuktigt för att rota snabbt och säkert.
Ofta läser man att det ska sättas en plastpåse över krukan, men allra enklast är att ställa sticklingkrukan i en plastpåse. Stick ner en blompinne i jorden för att hålla påsen upprätt och stäng med en klämma som lätt kan öppnas för att vädra vid behov.
På det här sättet behövs inget fat och plastpåsen sitter garanterat på plats. Dessutom blir det enkelt att vädra genom att ta bort klämman och låta påsen vara helt öppen ett tag.

Örtagård på gång!
Örtagården som funnits på önskelistan i snart två år börjar ta form. Staketet och portalen är på plats och i går planterade Ly, våra jätteduktiga trädgårdsmästarpraktikant en massa vildvin som ska fylla staketet och två klätterrosor invid portalen.
Idag har hon mätt upp alla gångar och rabatter så snart är det dags att plantera de första ‘tårtbitarna’ – SPÄNNANDE!!!!

Gratis beskärningstips med praktik
I år har vi den populära beskärningsdagen redan i september. Nu på fredag 16 september mellan 11-15 visar Marion Strandberg från Sköna Trädgård hur du ska beskära dina äppelträd och om ´för dig som önskar finns också möjlighet att prova på. Marion svarar också på frågor om beskärning av andra buskar och träd.
Lär mer här på vår hemsidan. Välkommen!

Glee nästa
På lördag bär det av till England igen. Denna gång är det trädgårdsbranschens mässa Glee som är huvudattraktionen. Schemat är fulltecknat och det ska bli mycket intressant att träffa flera nya potentiella leverantörer. Nu börjar ju inte mässan förrän på måndag och av en händelse resar vi dit redan på lördag – hmm, undrar vad vi ska ta oss till för att fördriva tiden fram till måndagen????

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*