I like Vallmo!

Det finns många olika vallmo och alla är de stora skönheter på olika vis. Jag gillar dem alla. Från den enkla orange som man fortfarande kan se i kanten på en del åkrar till den dubbla purpurfärgade jättevallmon, orientale.
Här i trädgården gissar jag att det finns 4 eller 5 olika jättevallmo, ett par sorters alpvallmo och JA! sedan någon månad också en jättefin bergvallmo jag fått av en vän.
Utöver dessa har jag sedan några år tillbaka en mängd ettåriga sorter som självsår sig gärna och mycket.

Blå bergvallmo, Meconopsis

Favoriten, Blå bergvallmo, Meconopsis

Förutom den självklara favoriten Bergvallmon, Meconopsis finns här en jättevallmo som är riktigt djupröd. Den fanns här när vi flyttade hit där den växte i ett bestånd med kirskål. Jag samlade genast in frön som jag sådde så numera har jag ett par bestånd här i trädgården med denna lysande skönhet.

Knallröd jättevallmo

Också favorit: Knallröd jättevallmo

Häromdagen blev det en liten rensningsrunda bland rabatterna för att klippa av fröställningar jag inte vill ta frö från. Två bra saker med det: Dels slipper jag en massa små fröplantor som behöver rensas längre fram och dels finns chansen till extra blomning hos vissa blommor. Dessutom slipper växten lägga onödig energi på frösättningen.

Hursomhelst fastnade jag snabbt vid de vackra fröställningarna som ju vallmon har. När jag kikade runt lite fann jag att det fanns fröställningar i ganska många olika storlekar och eftersom jag lätt vilseleds att göra annat började jag istället för att rensa och klippa i rabatten leta fröställningar för att plocka en bukett jag nu satt i en vas utan vatten så att de får torka.

Frökapslar från vallmo på tork

Tycker de ser härliga ut som de står och när de torkat får de stå kvar, eller så kommer de till användning i något annan komposition.

OBS! Har du planer på att ta frö från vallmo? Tänk då på att frökapseln måste sitta kvar på plantan och torka helt innan man kan skörda grobara fröer. Man brukar märka tydligt när de är klara. Skakar man försiktigt på kapseln brukar det rassla inifrån kapseln. Ljudet av mogna fröer!
Vallmo kan du så nästan året om. Ettåriga sorter kan sås på hösten för tidigare blomning än vid vårsådd. Perenna sorter kan sås vår, sommar och höst och kan stå ute på skyddad plats för att gro och växa till.

PS! Du hittar frö till många fina vallmosorter på hemsidan www.wexthuset.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*