Hurra, jag har gjort en egen vitlöksfläta!

VitlöksflätaJag skördade min vitlök förra helgen.
Då kunde man se att det var dags eftersom blasten hade börjat vissna och lagt sig ner.

Om man väntar lite för länge är det risk för att de vitlöksklyftor som bildats sätter fart och och börjar gro. Då får man visserligen lite goda fräscha vitlöksstjälkar att klippa av, men nya vitlökar blir det tyvärr inte eftersom de sitter allt för tätt.

Jag behöll stjälkarna och lade dem att torka för att få bort mycket av den kladdiga jorden.
Skörden var god så för första gången tänkte jag prova på att göra en fläta, men det var lättare sagt än gjort.
Jag provade lite på måfå, men antagligen var jag lite för ivrig eller inte tillräckligt systematiskt för resultatet blev allt för sladdrigt för att jag skulle vara nöjd.

Efter ett par, tre försök gav jag upp och gick in och sökte fram lite tips och hittade ett bra på bloggen From scratch club  och genast gick det lite bättre.

Under flätandet passade jag på att ta lite kom-ihågbilder som visar hur jag gjorde och så här går det alltså till:

Fläta vitlök - steg 1Steg 1: Jag började med att korslägga två stjälkar. Sedan lade jag vitlök nummer tre rakt över dem.

Fläta vitlök - steg 2Steg 2: Vitlök nummer fyra lade jag med stjälken rakt över den mittersta med själva löken aningens till vänster.

Fläta vitlök - steg 3Steg 3: Börjar fläta med den vänstra stälken över de två som tidigare var mitt. Nu är stjälken i mitten enkel igen.

Fläta vitlök - steg 4Steg 4: Stjälken på vitlök nummer fem lägger jag också i mitten så att det nu blir två stjälkar. Löken lägger jag lätt till vänster i flätan.

Fläta vitlök - steg 5Steg 5: Nästa flätning kommer från höger där den sista ensamma stjälken nu läggs över de två i mitten.
Över denna läggs nästa stjälk och därifrån fortsätter man lägga till motsvarande tre och fyra stjälkar beroende av hur lång flätan ska bli.

Jag slutade efter sex lökar och gjorde istället ett par flätor till.

Så här ser det ut när min fläta kommit på plats ovanför spisen.
Vitlöksfläta ovanför spisen
Några vitlökar som hade fått en liten extra lökutväxt en bit upp på stjälken vägrade låta sig flätas på det här viset så dem satte jag ihop i en lite vitlöksbukett istället.

Vitlöksbukett

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*