Hur gick det med bananplantan?

Oj, oj! I går var det dags för avtäckning av bananplantan som stått skyddad i halm sedan sent i höstas. Vi har varit på väg flera gånger redan, men så har väderprognosen spått kyla, regn eller blåst så vi har avvaktat.
Spänningen var olidlig och personalen satt bänkade på första parkett för att få visshet: Har den klarat vintern eller ej?
Enligt säkra källor kan de klara -20 med bra täckning – och finare täckning har väl sällan skådats!

Vi började med att försiktigt plocka bort all halm. Så snart det blivit en liten öppning in till plantan kikade vi in för att om möjligt se hur det var ställt, men det var omöjligt att avgöra.

Så snart stommen med hönsnät plockats bort gick det att kontrollera mer handgripligt hur det var ställt.  Efter några korta sekunder av hopp där det såg ut som om det kom ljusgrön tillväxt i toppen där vi kapat stjälken i samband med vintertäckningen var det tyvärr bara att gilla läget – den var stendöd!
Hela stjälken gick att lyfta bort hur enkelt som helst och det var inte svårt att förstå varför. Det hade helt enkelt blivit för fuktigt där inne…
Så här i efterhand kan man väl kanske inse att det var lite fåfängt att täcka som vi gjorde eftersom fukt lätt kunde tränga in genom halmtäcket. Ska vi göra ett nytt försök blir det nog till att bygga en liten låda av frigolit istället. Då kan man lättare stänga ute fukten. Vill man sedan piffa till det lite kan man ju i så fall linda halm utanpå…
Som ett litet äss i rockärmen har vi en reservbanan som övervintrat i växthuset. Det är en av två sidoskott från den numera före detta bananplantan som vi grävde upp när vi packade in plantan i höstas. Den har vuxit så det knakar och ska få komma ut och ta över positionen i trädgården. 
Man får inte ge upp för lätt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*