Hibiskus – odlingsråd

brokbladig_rod_hibiskus

Att välja en bra planta

Hibiskus är en ganska tålig och lättodlad växt. Allra enklast att lyckas med att få en hibiskus som verkligen trivs är att börja med en mindre planta eller rotad stickling.
Det är något jag verkligen rekommenderar. Dessutom är urvalet av sorter så mycket större om man letar lite på nätet eller söker efter hibiskus på olika plantmarknader där privatpersoner säljer sina växter. Då för den en perfekt start och får växa upp hemma hos dig från början och då vänjer sig vid ditt ‘klimat’.

Färdiga, blommande exemplar av hibiskus som man köper i blomsterhandeln är i stort sett alltid behandlade med kemikalier som gör att de får ett kompakt växtsätt. Denna behandling kan sitta i flera år och gör att plantan inte kommer igång att växa ordentligt förrän medlet gått ur. Då blir den snart lika reslig som sina ‘friodlade’ kollegor. De har också behandlats enligt konstens alla regler med perfekt belysning, perfekt bevattning, perfekt luftfuktighet och perfekt näringssammansättning för att de ska vara så fina som bara möjligt inför försäljningstillfället.
När du sedan tar hem din fina nyinköpta hibiskus drabbas den av en smärre chock av omställningen från den ‘perfekta’ uppväxtmiljön och ditt kanske mörka, och definitivt mycket torrare klimat där hemma.

Det är lättare att lyckas med nyinköpta plantor på senvåren och sommaren eftersom den då får bra med ljus, men övriga tider på året är det en verklig utmaning.

Men ge inte upp! – Det är vanligt att blad gulnar och faller av. Många knoppar orkar inte öppna sig utan torkar in och faller, men den behöver bara lite extra ompyssling för att vänja sig att stå hemma hos dig.

  • Låt plantan stå så ljust som möjligt utan att exponeras för starkt solljus. Vintertid är det verkligen en fördel om den kan få tillskottsbelysning för att vänja sig vid sitt nya hem.
  • Öka luftfuktigheten! Det är jätteviktigt för att många av våra vanliga krukväxter ska må bra och stärker motståndskraften mot ohyra.
  • Vattna lagom.  Det är lätt att tro den har fått för lite vatten när blad och knoppar torkar och blir gula, men förutom chocken av att flyttas till en ny miljö kan gula blad och knoppar också vara ett tecken på att en växt har fått för mycket vatten! Känn med fingret i jorden så vet du.
  • Om alla knoppar fallit, eller när den har blommat över bör den planteras om. Den jord de växer upp i hos odlarna är avsedd för de automatiska underbevattningssystem de använder och är ofta inte av den kvalitet som är optimal för hibiskus på det sätt vi vattnar hemma.

Följer du dessa råd får du en jättefin planta som växer och blommar med undersköna blommor under många år framöver.

Placering

Hibiskus vill stå varmt och ljust. Inomhus trivs den bäst i ett fönster mot söder eller väster.
Sommartid mår den väldigt bra av att stå utomhus på skyddad plats med inte allt för stark sol.

Jord – omplantering

Hibiskus vill ha humusrik jord som inte är för kompakt. Använd blomjord av bra kvalitet och blanda gärna i små lecakulor, perlite eller fint grus så att jorden blir ordentligt lucker och släpper igenom syre.

Bästa perioden att plantera om är tidig vår innan den sätter igång att växa ordentligt. Det är inte alltid plantan behöver en större kruka utan det avgörs av hur stora rötterna är. Skaka och slå jordklumpen försiktigt mot handen och avlägsna gammal jord som lätt faller av.
Ser man döda, sladdriga rötter så klipper man bort dem med en ren sax eller sekatör.
Om rötterna inte fyller krukan kan den sitta kvar i sin kruka som fylls på med ny jord, annars väljer man en kruka som är en eller ett par storlekar större.

Vattning

Hibiskus behöver vattnas regelbundet, men man får inte låta rötterna stå i vatten. Låt gärna jorden torka upp lätt mellan vattningstillfällena.

Näring

Under tillväxtperioden, dvs. när det är ljust tillräckligt länge,  ungefär mellan mars till oktober, vill hibiskusen ha regelbunden näring. Vattna med näring en gång i veckan eller med halv näringsdos två gånger i veckan.
Välj en kvalitetsnäring avsedd för krukväxter. Vintertid kan man ge en halv näringsdos med krukväxtnäringen eller full dos Formulex varannan vecka.

Beskärning

Hibiskus beskärs för att få en finare form, om den blir för stor och för att gynna knoppsättning.

Hibiskusen blommar på årsskotten, de grenar som växer fram under året. Därför kan det vara klokt att beskära den på hösten i slutet av tillväxtperioden alternativt tidigt på våren innan den satt igång att växa igen. Då klipper man inte bort spirande blomknoppar i onödan. Klipp in grenarna ca 1/3 och putsa eller beskär vissa grenar hårdare för att få en fin form på plantan.

Om en hibiskus blivit allt för stor och gänglig kan man beskära den väldigt hårt. Nya fina skott växer ut till våren och man får en fin planta igen.

Ohyra

Hibiskus som står inomhus drabbas ofta av spinn och ibland också av löss. Det bästa sättet att förebygga ohyra är att se till så att växten mår så bra som möjligt eftersom den då har mycket bättre motståndskraft mot olika typer av skadegörare och sjukdomar. Bästa sättet att hjälpa dem motstå spinn är att hålla hög luftfuktighet kring plantan. Man kan duscha den ofta eller så kan man ställa en skål vatten bredvid plantan. Då får den ett fuktigt mikroklimat vilket gör större nytta än man kan tro. Själv har jag vackra flaskor och behållare i fönstret runt växterna som jag fyller med vatten. Med hjälp av dem höjer jag luftfuktigheten lokalt samtidigt som det är lätt att hälla på en liten skvätt vatten direkt om en planta ser ut att sloka.

Övervintring

De hibiskusar som är vanligast som krukväxt här hemma kallas tropisk hibiskus, Hibiscus rosa-sinensis och gillar inte allt för mycket kyla.

Blir det under 8 grader börjar de få det tufft och risken för att de ska få mögelangrepp eller ta skada på annat sätt är överhängande.
Allra bäst klarar de sig i rumstemperatur eller strax där under och får de lite växtbelysning också blir de jättefina och blommar även under den mörka årstiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*