Galen i buddleja…

ja, eller galen i största allmänhet.

Nu börjar buddlejorna här i trädgården blomma och de är verkligen läckra. Min trädgård ligger i en bra zon 2. Sedan några år har jag tre olika sorter som verkar trivas bra. Ibland har de frusit ner till en tredjedel, men det är bara att klippa ner när man ser hur skotten kommer på våren så kommer det snabbt en massa nya, fina grenar.

Bukett med buddleja

Beskärning rekommenderas ju hursomhelst oavsett om de frusit ner eller ej för att få en mer välförgrenad planta. (Jag har skivit ett tidigare inlägg om buddleja och hur de ska skötas, finns på denna länk)

Vintern var ju väldigt mild i år vilket verkligen märks på mina buddlejor. En av dem gissar jag är nära 3,5 meter. Jag har inte klippt ner den för dels hade den inte frysit ner någoting över huvud taget och dels är den väldigt buskig och fin redan, och nu är den alltså enorm.

Förra året skaffade jag fyra nya sorter som inte var mer än högst en halvmeter höga med bara en eller två grenar. En underdrift är att säga att de vuxit bra. Idag när jag var ute och rensade i rabatten började jag titta lite närmare på mina nykomlingar eftersom de börjat blomma. Och jösses! De är rejält stora och har otroliga mängder blomknoppar.

Rabatt med buddleja. Sprängfyllt med knopp!

Rabatten med de nya buddlejorna

De måste verkligen trivas. De har vuxit betydligt bättre än vad jag trodde de skulle göra ens på flera år så tyvärr står de nu istället lite för tätt bland rosorna jag har planterade bredvid – typiskt!

Men visst är de underbara. Inte bara för att så mycket fjärilar och andra insekter lockas till dem, utan jag gillar dem skarpt både för blommornas färg och form och för deras lite halvvilda växtsätt.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/www/webvol5/fp/qi5lxvlf1t3nbu2/hemodlat.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Har jag räknat rätt har jag nu sju olika sorter. Känner jag mig själv rätt blir det snart fler…

På väg in med min bukett passerade jag min storväxta, vita buddleja och passade då på att klippa av en gren för att ta lite sticklingar.

Ta stickling av buddleja

Jag brukar för det mesta klippa ner sticklingarna så att de ganska små och om bladen är stora klipper jag dem till halva storleken för att minska mängden bladmassa som den lilla sticklingen behöver underhålla. Genom att de är små rotar de sig fortare och kan därefter börja växa till sig. Är sticklingarna större kan det ta  längre tid innan de får rötter, vilket innebär lite större risk att misslyckas samtidigt som tidsvinsten inte blir så stor eftersom tillväxten kommer igång senare om det tar längre tid innan den får rötter.

Här har jag tagit några bilder som visar hur en gren blir till flera sticklingar.

Gren till stickling
Så här såg grenen ut som jag klippte av. Notera att jag klippte av den några millimeter ovanför ett bladpar.

Sticklingar av buddleja

Ovan syns hur jag valt att klippa sticklingar som har minst två bladpar.

Färidga sticklingar buddleja

Så här blev det när jag rensat bort blad och klippt ner de lite väl stora bladen som var kvar. Sticklingar redo att sättas i jorden.

Sticklingar i kruka med såjord

Här har jag satt ner dem tillsammans i en 9-centimeters perennkruka fylld med såjord. Krukan har jag nu ställt i ett miniväxthus för att luftfuktigheten ska hållas hög kring plantan så att den inte torkar upp. Miniväxthuset ställer jag i mitt ljusaste fönster som inte får allt för mycket direkt sol. Om två-tre veckor förväntar jag mig att de börjar få rötter.

 

 

Comments

 1. Eva Lundqvist says

  Hej! Det ser ut som om du har klippt av halva bladet också. Varför gör du så? PS) Dina lila och blå buddlejor är verkligen fina!

  • Lena says

   Ja, det stämmer. Stora blad klipper jag av för att minska avdunstning och mängden som ska försörjas av växten så den istället kan fokusera på att bilda rötter.

 2. Sofia says

  Jag har gjort precis som jag läste att du gjort och nu har de små sticklingarna små blad :-) MEN nu kommer hösten, hur ska jag förvara sticklingarna, känns väldigt osäkert att de skulle överleva vintern om jag sätter ut dem. Måste de ha frost eller kan de stå inne i lägenheten hela vintern? Tacksam för tips.

  • Lena says

   Hej Sofia,
   Du kan plantera dem nu och täcka med en massa löv när frosten kommer eller så har du dem inomhus och i så fall behöver du en växtlampa, annars mår de inte alls bra. Lycka till!/Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*