Frösådd av perenner

Guldakleja, lätt att föröka med fröAtt driva upp perenner från frö är ofta väldigt enkelt.
Visst finns det sorter som är kinkiga, som kräver speciella förutsättningar och sådana som tar väldigt lång tid på sig att gro, men det stora flertalet är överraskande enkla att lyckas med.
Numera finns ett fantastiskt utbud av perennfröer att köpa på nätet och man kan komma över frön till ovanliga och vanliga växter genom medlemskap i en trädgårdsförning. Självklart ska man också plocka fröer själv hemma i trädgården och byta med andra. Möjligheterna är obegränsade!!!

Enkelt att samla fröer i trädgårdenMan kan så flera fröer i samma kruka eller bredså (strö ut övr jorden) perenner på samma sätt som man gör med många ettåriga växter. På det sättet spar man utrymme under själva groningsfasen eftersom det räcker med en kruka till många fröer istället för en kruka per frö.

Groningstiden varierar väldigt mycket, främst mellan olika sorter, men även beroende av årstid. Det kan ta allt mellan någon vecka till ett år, eller i vissa fall mer innan en grodd visar sig, men det är undantag. Oftast dröjer det inte mer än några veckor förutsatt att sådden står varmt.

Sådd utomhus

I stort sett alla perennfröer kan man så i krukor och ställa utomhus. Eftersom kyla sällan är en nackdel kan man passa på att så perennfröer sent på hösten eller till och med på vintern och ställa ut. Det är ju en period då inte många andra trädgårdssysslor kan göras så då är det perfekt att passa på.
Men det behöver inte vara kyla och kallt för att ställa krukorna utomhus. Perenner kan i stort sett sås året om och ställas ut.

Perennkrukor med plantjord och såjordJag brukar så perenner i så kallade perennkrukor. Det är fyrkantiga krukor i kraftig plast. Ofta använder jag mig av storleken 9×9 centimeter, ibland mindre 7×7 centimeter och i vissa fall 11×11 centimeter beroende av hur många fröer jag sår eller storleken på de blivande fröplantorna.

Undre halvan av krukan fyller jag med plantjord och i den övre delen häller jag över såjord som är blandad med perlite.
Med plantjord i botten får plantan tillgång till bra näringsrik jord så snart den börjat växa och rötterna når ner i det undre jordlagret. Då får den kraft att växa till sig lite innan omplantering, vilket bara är en fördel.
Beroende av sort och säsong tar det lite olika lång tid för perennfröer att gro och är det bra att täcka sådden med vermiculite.
 Vermiculite läggs på frösåddenVermiculiten har flera fördelar. Dels håller det sådden fuktig och dels skyddar den mot mossa och andra påväxter på jorden.
OBS! Fröer som är ljusgroende, det vill säga föer som behöver ljus på sig för att gro täcks självklart inte med vermiculite. För dem kan man lägga ett tunt lager vermiculite på jorden och sedan strö över fröerna som sedan försiktigt trycks mot orden för att få fäste.

Utesådderna ska stå på en ljus, skyddad plats men inte i full sol. Jag täcker dem gärna med ett fint nät för att slippa frön som flyger ner och slår rot i krukor som blir stående länge. Samtidigt skyddar det små nyuppkomna plantor från sniglar och andra djur.

Nät över perennsådden

Sådden ska hållas fuktig och får inte torka ut, men måste skyddas från övervattning som gör att fröerna kan ruttna.

Wexthuset-allt-for-frosadd

Perennsådd inomhus

Bergvallmo sådd inomhus utan kylbehandlingNästan alla perenner går också bra att så inomhus i rumstemperatur. I princip kan man göra det när som helst på året, men man behöver tänka på att de behöver ordenlgit med ljus så snart de grott.
Sent på våren och sommartid är detta inget problem, men övriga tider på året är växtbelysning nödvändigt för att det ska bli bra.

Perennsådder som ska stå inomhus kan sås i såjord och behöver inte täckas som utomhussådden.
De uppskolade plantorna behöver vänjas försiktigt vid uteklimatet när är tillräckligt varmt ute.
Uppskolning och utplantering
Skola plantorna i egna krukor och plantjord när de har 3-4 riktiga blad. Säkraste sättet att få fina plantor är att låta dem växa till i kruka under en period innan de planteras ut i rabatten.

Stratifiering

En del perennfröer behöver stratifieras. Det innebär att de behöver en mer eller mindre lång period av kyla för att gro. För vissa kan det till och med behövas flera perioder.
Vilka växter som kräver stratifiering brukar man ganska enkelt hitta om man söker på nätet.

Min erfarenhet är att en del av de växter som sägs kräva stratifiering mycket väl kan gro ändå. Man får helt enkelt prova sig fram.

Vill man så sådana växter men har missat vintern kan man köldbehandla dem på konstgjord väg genom att stoppa dem i kylskåpet några veckor invikta i fuktat hushållspapper som man lägger i en plastpåse.
Man kan också lägga fröerna i små zip-plastpåsar fyllda med fuktad vermiculite. Båda sätten är bra eftersom man slipper ha en massa krukor som tar upp utrymme i kylskåpet!

Efter kylbehandlingen sår man fröerna som vanligt i krukor som placeras inne eller utomhus.

OBS! Glöm inte skriva namnlapp och ett datum för sådden

Temynta - enkel att fröså

Temynta – också enkel att fröså

Några enkla sorter att prova:
– Akleja
– Näva
– Riddarsporre
– Stormhatt
– Rudbeckia
– Temynta
Fröer alltid fraktfritt hos Wexthuset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*