Fredagsmys med maskarna

Vid eftermiddagsfikat på fredagar brukar vi titta till maskkomposten som står i köket. Då fyller vi på med nya godbitar från komposthinken och ser till att de har det bra.

Idag fick de några nävar strimlat papper för att få en bra balans i komposten. Vi hällde också på lite vatten eftersom den står lite väl nära ett element vilket gör att vi måste ha extra uppsikt över fuktnivån.

Som vanligt kunde vi konstatera att de sköter sig exemplariskt och att de verkar trivas mycket bra.
Några tydliga tecken på det är att nedbrytningen av det avfall som lagts dit är under ‘bearbetning’ och att det kryllar av maskar.

En massa maskar i maskkomposten

Den maskkompost som står här inne är vårt experiment- och hushållsmaskkompost. Sedan har vi ytterligare ett antal maskkomposter. Några står utomhus och två mindre i det uppvärmda växthuset.
Vi får ganska många beställningar av maskkomposter och maskar och det gör mig så himla glad eftersom det betyder att fler och fler startar upp maskkompostering.

Vid den här tiden på året brukar de som bor ute normalt gömma sig på djupet, men i och med det varma vädret är de fortfarande ganska aktiva och vi har till och med kunna skicka kompostmaskar till våra kunder.

En maskkompost kräver väldigt lite skötsel. Som mest kanske 15 minuter i veckan, oftast mindre. Och belöningen är riklig!

Det är säkert lite udda, men jag blir glad av mina maskar och de har blivit lite som husdjur här hemma.

  1. De bidrar till kretsloppet på ett mycket miljövänligt och effektiv sätt
  2. Den jord de producerar är otroligt värdefull
  3. Vi slipper transportera avfall i onödan.

Tre bra saker i en – Är inte det toppen!?

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*