Fråga om odling

Välkommen att höra av dig med frågor om odling, växter och trädgård.  Kontaktformulär längst ner på sidan.

Gula blad på änglatrumpeten

Vad beror det på att bladen gulnar. vattnar ordentligt och har gödslat en gång.

Svar: 

Änglatrumpeter är framförallt väldigt känsliga för uttorkning, men är också väldigt näringskrävande. Viss näringsbrist kan göra att de fåra gula blad. Självklart kan de också få för mycket vatten vilket också kan ge gula blad. Men har du bra dränering i krukan är det säkert inte det som det beror på.

Änglatrumpeter är extremt mottagliga för ohyran spinn. Spinn orskara ofta att bladen gulnar på änglatrumpet. Spinn hittar man lättast  på undersidan av bladen och  kan vara lite svårt att upptäcka, men kikar man ordentligt ser man nät och små, små kryp i dem.

Har du spinn är lösningen att öka luftfuktigheten och se till att jorden inte blir helt torr. Spraya plantan med vatten eller en såplösning alternativt kan du skaffa spinnrovkvalter mot spinn.

Bra länkar:

http://www.hemodlat.se/jag-har-fatt-spinn/

http://www.hemodlat.se/sapa-mot-ohyra/

http://www.wexthuset.com/ohyra-skadegorare/naturlig-ekologisk-bekampning/spinnrovkvalster-mot-spinnkvalster-p1

Lycka till!

/Lena


 

Övervattning av frösådder

Hej! Jag har fått upp de flesta av mina frösådder ganska mycket och skolat om dem. Hällde lite vatten i botten på tråget och märkte dagen efter att jorden var rejält blöt.
Har nu stället alla tråg, 7 till antalet, varmt i hop om att jorden ska torka upp.
Räcker det eller måste jag plantera om allt. Det är mycket att ta tag i i så fall.

MVH
Rose-Marie

Svar:  Ja, sånt är lätt hänt. Jag vet inte vad det är för växter du sått, en del är mer känsliga än andra för övervattning.

Om det är det möjligt så försök pressa lätt på krukorna för att få ut överskottsvatten. Samtidigt är det viktigt att jorden inte blir för hårt pressad för då kan inte syre cirkulera ordentligt.
Är det mycket blött och de sitter i relativt stora krukor kanske du kan lyfta ut dem försiktig tillsammans med lite jord och sätta dem i mindre krukor som du fyller upp med bara lätt fuktad jord.

Man kan också ställa dem på tidningspapper så att fukten drar ut i kombination med att de står varmt. Men du bör inte ställa dem varmare än ca 27 grader.

Det är lättare för dem att klara övervattning om de står i bra ljus. Växtbelysning eller ditt allra ljusaste fönster är det som gäller.
Hör gärna av dig igen om du har fler frågor och lycka till!/Lena


 Skötsel avokado

Hej! En fråga min avokado planta som är ca 40-50cm hög börjar får lite Torta blad. Kan det beror på näringsbrist, för lite ljus, för blött eller för torrt? Några blad är trasiga men det har de varit mest hela tiden. Men den verkar inte må så bra! Har ni några tips? Tack!

Svar: Det är inte alls ovanligt att avokadoplantor får torkade blad eller blad som rasar under vinterhalvåret. Vårt klimat inomhus är ju knappast idealiskt för den då.
Jag tror inte det är näringsbrist som orsakar problemet även om plantan definitivt behöver näring. Så är i februari, tidigt på säsongen räcker det med lite drygt en halv dos kvalitetsnäring för krukväxter. Framåt slutet av mars kan du börja med full dos.
Allt tre andra alternativ du anger kan absolut orsaka torra blad.
Om du inte har växtbelysning kan det definitivt vara brist på ljus. Ställ den så ljust möjligt utan att den bränns när solen börjar bli starkare.
Ju mer ljus den får ju mer vatten behöver den, men det betyder inte att jorden ska vara genomsur. Vattna regelbundet och låt inte jorden torka helt.
Mitt tips är att du känner ordentligt i jorden genom att sticka ner ett finger och konstatera om jorden är mycket sur eller väldigt torr. Det kan vara en ledtråd. Vattna igenom eller låt jorden torka upp och låt den sedan få ‘lagom’ mycket vatten och ljus placering så blir det nog bättre snart.

 

[contact-form-7 id=”462″ title=”Kontaktformulär 1″]

Nej, jag är inte expert på allt inom odling, men har en hel del erfarenhet från många års odlande både som amatör och i lite större skala.
På Wexthuset får vi många frågor om odling och skötsel av växter och försöker besvara alla så gott vi kan själva eller via våra kontakter eller så hänvisar vi vidare.
Eftersom det inte ovanligt att många ställer liknande frågor så öppnar vi upp för frågor och svar här på bloggen så att fler kan ta del av både fråga och svar – bra va! Smile

Comments

 1. Karin says

  Hej! Jag undrar hur det går för din trachycapus fortunei? Jag bor i zon 1 och funderar på om vi vågar ha den på friland året runt.
  Mvh Karin

  • Lena says

   Hej Karin,
   Min plan är att plantera ut den på min bästa position i trädgården där det är lä och mycket väldränerat. Tyvärr är det inte iordninggjort där än så tillsvidare står den i växthuset. I zon 1 om du har gynsamma försutsättningar skulle jag chansa på att sätta ut den men med en krans av frigolit på jorden runt den efter första frosten. Min jättekänsliga magnolia satte jag tre höga pinnar runt och vevade ett par varv fiberduk om. Det skulle jag göra för palmen också.
   Lycka till och hör gärna av dig om hur det går. /Lena

 2. Carolina says

  Hej!

  Jag har fått ohyra på min chili, även lite på paprikan. Dessa står på min inglasade och mycket soliga balkong. Ohyran som jag kan se är små små gula streck på undersidan av bladen. Det som märks mest är att bladen gulnar längs nervgrenarna och på undersidan är det små svarta prickar och på vissa blad även lite mögelliknande ludd längs infästningen av stjälken på bladet och lite in vid nerverna. Plantorna har tidigare tappat enstaka blad, inget onormalt, häromdagen fällde de dock en hel del blad över en natt. Jag funderar på om det kan vara spinnkvalster, har dock inte sett något nät, alternativt trips. Några bra förslag på vad det kan vara samt lämplig åtgärd? Tacksam för snabbt svar!

  • Lena says

   Hej Carolina, Det skulle vara jättebra om du kan mejla någon bild på bladen för det är lite lurigt med flera olika problem. Trips skulle det kunna vara. Det mögelliknande luddet kan tyda på för hög luftfuktighet eller vara en bieffekt av något annat. Skicka om du kan en bild till lena@hemodlat.se så ska jag kika på den.

 3. says

  Hej Lena!

  Mina pelargoner har stått under ”ditt” lysrör med åtta rör i bredd hela vintern och fått 14 timmar ljus per dygn. De är vröna och fina och vill gärna blomma även om jag är där och klipper bort knopparna. Hur många timmar ska jag öka till nu när det är slutet av februari? Och ska jag öka ytterligare senare – i så fall när och hur mycket.

  Solsken
  //Linda

  • Lena says

   Hej Linda, Mer än 16 timmar behöver de inte. Håller du under 12 timmar förösker de inte blomma lika mycket, men 12-14 timmar är nog lagom nu och sedan ökar du till 16 om några veckor./Lycka till! Lena

 4. Rosita Axelsson says

  Försöker läsa på om man kan äta blommor o ärtskidor från följande:

  Clitoria ternatea Himmelsärt o hittar båda svaren ätliga och oätliga – sen är ju frågan om dom är goda el. ej.

  Blåklint kan ju ätas men hur är det med jungfrun i det gröna ?

  Är alla amaranthus ätliga o i så fall hur – blad/frön osv.

  Prästkrage – jaha men vilka latinska artnamn då ?
  Blåklocka -”
  Nattljus/Kungsljus – ”
  Krysantemum – ”
  Nejlika – ”
  Solros – ”
  Röllika-Rölleka ”
  Isop ”
  Allium ”

  Sitter o läser o försöker förså – vissa fröer men – fick just ett dilemma. Har av någon anledning köpt frö till anthriscus sylvestris ravenswing- Röd körvel – men ser nu att det är ett hundkex, finns det någon idé att odla detta för att äta o i så fall vilka/vilken del. Hundkex i övrigt är ju inte mycket att ha i matlagningen…

  Galaxie

  Jag undrar då jag enb. vill ha en för mig sk. ätlig trädgård, för hemmabruk.

  • Lena says

   Hej Rosita,
   Tyvärr är jag inte rätt person att svara på dina frågor. Väldigt många växter är ju ätliga, men som tex nattljus har väl kraftiga medicinala effekter om jag inte tar fel så det är bäst du kollar noga med någon säker källa så det inte blir tokigt. Lycka till!/Lena

 5. Strååth Ewa says

  Vad är det för fel på min orkides blad som sockrar sig. Det blir en osynlig kletig massa som hamnar på fönsterbräda och golvet. Det är segt och kladdigt. Vad kan jag göra åt det?

  • Lena says

   Är det så pass mycket är det risk för ohyra låter det som. Kolla om du har några kryp på undersidan av bladen eller i bladfästen. Kan vara ullöss, trips, sköldlöss eller något annat gissar jag.
   Torka av bladen i såpavatten med bara en aning t-sprit, se hemsidan och se om det blir bättre. Lycka till!

 6. THP says

  Hej!
  Vår granne med angränsande tomt vill gärna att vi tillsammans planterar en hagtornshäck mellan oss, då det är den sortens häck de har på övriga sidor av sin trädgård. Vi vill gärna upprätta våra goda relationer och sa inte emot om det, men nu undrar vi om det är rätt sorts häck för oss. Vi har barn (som gärna springer barfota) och maken är svårt allergisk mot det mesta- får utslag bara han kliver ut i naturen. Har läst att Hagtorn fäller taggar och att man kan få kliande utslag av revor från Hagtorn. Stämmer det? Finns det någon annan liknande häck som vi kan föreslå till vår granne?

  • Lena says

   Hej Tove, tyvärr är jag inte så jättebra på häckväxter. Har själv en sådan häck på två sidor av vår tomt men har inte märkt något obehag av den. Att den fäller taggar har jag inte hört eller märkt, men i så fall är det ju inne i själva häcken detta sker så det bör inte vara något problem. Men eftersom ni känner er oroliga kanske ni bör diskutera alternativ med grannen. Liguster är ju en trevlig häckväxt och man behöver ju inte alls ha samma runt hela. Vi har en blandning med hagtorn, syren, avenbok och nu i år har vi planterat smaragdtuja längs en del av tomtgränsen. /Lena

 7. Sanna says

  Hej! Jag har en fråga angående min orkidé. Det är en ny stängel som håller på att växa ut men den sitter fast på två ställen i stammen så att den blir som en cirkel. Det har nu bildats knoppar under bladen. Vad beror detta på?

  • Lena says

   Hej Sanna,
   Ingen aning om hur det blir så, men det händer ibland att växter beter sig lite konstigt. Gäller inte bara orkidéer utan kan hända alla växter verkar det som. Mvh Lena

 8. says

  Hej,
  Vår grannes nektarinträd, ca fyra år gammalt, blommade redan i mitten av mars i växthuset här i Blekinge och står nu fullt med omogen frukt. Förra året fick de en fin skörd, men i år är det mycket mer frukt.

  Hur ska de göra för att optimera skörden? Trädet släpper ifrån sig en del av den omogna frukten, och ägarna har själva plockat bort en del, men det är massor av kart kvar och de vill såklart få så många mogna nektariner som möjligt.

  Bör nya skott klippas? Ska det till mer gödning? Eller vad krävs för att hjälpa trädet att klara av all frukt?

  • Lena says

   Hej Wivan, Tyvärr är jag inte så duktig på hur nektariner vill ha det, men kan tänka mig att man ska ta bort frukter som sitter för tätt och sedan se till att det inte står för torrt. Ingen övervattning dock för det är lika galet. Nya skott ska man nog inte behöva ta in då det är helt naturligt att de bryter nu. Beträffande gödning så är det nog inte jätteviktigt, men om ni tillsätter det bör det vara något som stärker plantan i sin helhet och promotar fruktsättningen som tex. Ionic Soil Bloom

   Lycka till

 9. Sara says

  Hej!
  Läste på hemsidan hur man täcker växter inför vintern och jag undrar bara var man får tag på sån kokosmatta som det är bra att täcka med?

 10. Josefin says

  Hej!
  Jag har en fråga om en liten hibiskus jag har. Den är uppodlad från frö och har gått igenom en tuff period med ohyra-angrepp i ung ålder, såg döende ut ett tag men har sedan utrotandet av ohyran tagit sig lite igen med nya blad. (Den har varit ohyra-fri såvitt jag kan se i 3-4 månader). Dock så får de nya bladen missfärgningar rätt snabbt. (De blir bruna närmast ”ådernätet”). Kan den ha brist på någonting? (Den står under stödbelysning).
  Jag skulle gärna skicka någon bild på bladen om jag får via e-post eller något?

  Mvh Josefin

 11. Maria wold-Troell says

  Hej!
  Jag köpte en hydrokultur i julas, och nu skördar jag för fullt. Nu vill jag gärna sätta igång en ny omgång och undrar ifall jag kan plantera om de uppvuxna plantorna (basilika) och starta en ny odling, eller dör de av fasa? tacksam för råd om bästa miljö för min basilika. Jag är så lycklig över min odling!

  • Lena says

   Hej Maria,
   Tänker du att du ska plantera basilikan i jord nu, eller? Förstod inte riktigt. Du kan alltid prova sätta dem i jord, men väl då en väldigt genomsläpplig jord med grus eller perlite i så att den också i fortsättningen får ordentligt med syre till rötterna. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*