Föröka tomater med sticklingar

tomatsticklingAtt ta sticklingar är ett utmärkt sätt att få fler plantor och jättebra om man vill dela med sig av sina tomatsorter.
Sticklingar från busktomater kan man ta från vilken gren som helst. På upprättväxande sorter tar man sticklingar från de sidogrenar som skall tjuvas bort.

Klipp så att sticklingen får ett bladpar plus topp ovan jord. Rötter bildas mycket snabbt både där bladen suttit och längs stammen.

Sticklingen sätter man sedan i en kruka med cirka 9 centimeters storlek, helst med såjord, men vanlig planteringsjord fungerar också bra.

Vattna igenom jorden och placera sticklingen i ett minidrivhus eller ställ krukan i en plastpåse och knyt till.

Efter ungefär två veckor har sticklingen fått rötter.
När man ser att den börjar sätta fart att växa brukar det vara dags att skola upp den till en större kruka.

Mer information och tips visas i den här filmen.

TIPS!
Man kan övervintra sin favorittomat och få en tidig start genom att ta en stickling mot slutet av säsongen. Låt den stå lite svalt med växtbelysning så mår den bra utan att sätta fart och växa. På vårkanten när det är dags att börja driva plantan skolar man upp den i lite större kruka och placerar den i rumstemperatur eller aningen svalare. Då sätter den igång att växa med en gång.
Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Trackbacks

  1. […] Om en tomatplanta med upprätt växtsätt blivit för tanig kan man helt enkelt ta av toppen på önskad höjd och låta en ny, kraftigare topp växa ut istället. Den avklippta toppen kan man sätta som stickling och på så vis få ytterligare en tomatplanta. Läs mer om hur man tar sticklingar av tomater här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*