Föröka rosor med sticklingar

De flesta rosor vi köper för att plantera i kruka eller rabatt är okulerade, dvs. ympade på en rot från en annan sorts ros. Anledningen till det är framförallt att det anses vara ett enkelt och snabbt sätt att producera en säljfärdig ros. En nackdel med okulerade rosor är att det kan växa fram rotskott som kommer från den rossort som den ympats på.

När man själv förökar sina rosor med hjälp av sticklingar slipper man detta och får i vissa fall till och med en lite härdigare planta.

Att själv föröka rosor från sticklingar är väldigt enkelt, dessutom är det helt gratis!
Kolla in filmen nedan och bläddra sedan ner för att se lite närbilder på hur du gör med dina sticklingar.

Nedan lite närbilder på hur man klipper ner en stickling från en blommande gren. Notera att den del som används som stickling endast har ett par blad där övre delen avlägsnats. Allt för att minimera mängden energi som åtgår att underhålla växten. Bättre att all kraft ägnas åt att rotbildning!

Nyklippt rosgren underlag till stickling

Rosstickling - klar att sätta i jorden

Rossticklingar i kruka
Det är lite olika på olika sorters rosor hur lång tid det tar innan sticklingen vuxit till sig och är klar att plantera ut. En stickling som tas i september kan på bara en säsong bli till en hyfsat stor planta som till och med kan börja blomma redan under kommande sommar. Andra sorter kan behöva ytterligare ett år till på sig.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Alexandra says

  Vilken otroligt bra video på hur man ska ta sticklingar på rosor! Tack så hemskt mycket, detta var precis det jag letat efter.

  • Lena says

   Tack så jättemycket. Roligt att du gillar den och lycka till med egna sticklinagr:-)

 2. Lena Wahlgren says

  Hej! Mycket intressant, men jag uppfattade inte vad det var för vitt material du hade i jorden samt hur mycket du vattnar under perioden. Tacksam för svar. Mvh Lena

  • Lena says

   Hej Lena och tack så mycket. Det är perlite som är det där vita. Vattnar gör jag väldigt lite eftersom fuktigheten bibehålls när man ställer dem i miniväxthus. Det ska bara vara fortsatt fuktigt, inte blött i jorden.

 3. Maria says

  Tack för den jättebra filmen. Med bra o tydlig information om hur man tar sticklingar av rosor. Jag antar nu att de tar sig och kommer då till frågan. Kan jag sätta ut dem i slutet av augusti ? På den plats jag tänkt de ska vara på? Hur skyddar jag dem inför vintern?

  • Lena says

   Hej Maria och tack så mycket!
   Det går att göra så, men om plantan inte har kommit igång ordentligt med rejäl tillväxt och en kraftig rotklump skulle jag skola upp den när den fått bra med rötter till en kruka på ca 12 cm i diameter och låta den stå i den över vintern. Låt den då stå ute på skyddad plats och häll gärna över löv så den blir lite isolerad mot stark kyla.
   Lycka till!

 4. Mie says

  Hejsa Lena

  Nu har jeg set på din video op til flere gange og idag kastede jeg mig ud i det.
  Så idag har jeg prøvet og lavet mine første rosenstiklinge, men da jeg ikke har sådan et lille væksthus, som du har vist i videoen.
  Så jeg har sat dem ind i en anden form for væksthus/drivhus. Det er dog større.
  Jeg har taget nogle billeder, som jeg tænkte om jeg kunne få dig til og se på, for og vurdere om jeg evt. gøre noget andet for mht. at holde på varmen til dem.

  På forhånd tak

  Mie

 5. Elzbieta says

  Hej!
  Jättebra film om rosförökning!
  Själv kan jag skryta lite, att i somras lyckades jag stt få en ny fosplanta bara genom att stika en stjälkbit ner i jorden i trädgården!

 6. Olle says

  Jag gjorde som du sa med sticklingarna från ros fast jag råkade klippa snett där man skulle klippa rakt och tvärtom. Undrar om det bli nåt.
  Tack för bra film

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*