Fler tulpantips

Skrev i går om hur vi halshögg tulpaner och överblommade narcisser. Glömde dela med mig av tipset att färgmärka tulpanerna innan fröställningen kapas.
Har man tulpaner med olika färg är det väldigt lätt att glömma vilken som är vilken och då kan det vara bra att hålla reda på färgerna om de ska flyttas eller planteras om. Det allra enklaste sättet att göra det är att knyta fast lite garn en bit ner på stjälken i en färg som liknar blommans färg.

Eftersom tulpaner behöver vissna ner i egen takt efter blomningen om man vill få dem att blomma igen är det många som gräver upp dem efter blomningen för att slippa vissna blad i rabatt och gräsmatta, men det går också alldeles utmärkt att låta dem stå kvar.
Man kan plantera tulpaner och andra lökväxter i speciella korgar och gräva upp dem efter blomningen och sedan låta dem stå och vissna tillbaka på en undanskymd plats i trädgården. Denna teknik går även bra att använda även utan korg. Då gräver man upp dem med en ordentlig jordklump som kan jordslås (läggas på eller lite grunt i en jordhög, en kompost eller liknande) tills dess de vissnat ner helt eller det är dags att plantera dem igen. Andra gräver upp dem efter att de vissnat ner, rensar bort nedvissnade blad och förvarar dem varmt och torrt tills det är dags att plantera dem igen till hösten.  

Alla sätt är säkert bra och man väljer det som passar bereoende av hur de planterats, vilket utrymme, och kanske också vilken tid man har för detta.

Själv har jag lite planer på att flytta några av dem som jag tycker hamnade fel rent färgmässigt och då blir det väldigt mycket enklare nu eftersom jag färgmärkt dem innan kronbladen trillade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*