Flädersticklingarna har fått rötter!

Hurra! Flädersticklingarna jag fick när jag var på trädgårdsutflykt för ett par veckor sedan har rotat sig.
Jag har en massa olika sorters fläder och trodde jag kände till de flesta men Sambucus nigra pulverulenta, den variegerade flädern har jag helt missat så jag blev jätteglad när jag blev erbjuden en liten gren från den att ta sticklingar av.

Sambucus nigra pulverulenta

Variegerad fläder Sambucus nigra pulverulenta

Direkt när jag kom hem klippte jag den i lämpliga sticklingbitar och satte dem tre och tre i två krukor med såjord i ett miniväxthus i ett fönster på skuggsidan av huset.

Fläderstickling med rötterJag har gått och kikat på dem för att se till att de har lagom blöt jord och kollat att de ser ut att må bra.
Idag när jag lyfte och kikade under krukan kunder jag äntligen se en liten bit vit rot sticka ut genom ett av hålen så jag bestämde mig för att skola upp dem i varsin kruka.

Jag vände försiktigt på krukan och klämde lätt på den för att få loss rotklumpen ur krukan som visade sig vara ganska full med rötter. Alla tre sticklingar hade rotat sig och de var verkligen fina.

Nu har jag satt dem i varsin 9-centimeters perennkruka så att de får växa till. Så snart de kommer igång att växa sätter jag dem i lite större krukor och förhoppningsvis blir de tillräckligt stora att plantera ut till hösten.

Så här tar man sticklingar på fläder

Ett par grenar på min rödbladiga fläder, Sambucus nigra ‘Black Beauty’ har vuxit ut i gången så när jag klippte av dem idag passade jag på att ta lite sticklingar.

Gren från rödbladig fläder

Rödbladig fläder Sambucus nigra ‘Black Beauty’

Allra bäst brukar sticklingar med så kallad ‘klack’ klara sig, men också stambitar som inte är allt för veka eller förvedade fungerar bra.
Jag tog tre sticklingar med klack och sedan klippte jag till en stickling av toppen där jag tog bort den allra översta delen för att den var allt för mjuk och vek.

Stickling med klack får man genom att försiktigt dra bort ett sidoskott från en gren.
Det är i den lite knubbiga, ofta lite veckade biten där rötter lätt kan bildas.

Stickling med klack

Stickling med klack

När jag tar sticklingar brukar jag klippa ner dem så de inte är allt för stora och tar bort en hel del blad som annars tar onödig energi från växten.
Bättre om den istället koncentrerar sig på att bilda rötter.

Nedklippt stickling klar för rotning

Nedklippt stickling klar för rotning

På bilden ovan syns klacken längst ner och en bit ovanför ser man den utbuktning där två blad jag tagit bort tidigare suttit. Det är på dessa båda ställen som kan rötter bildas.

En liten stickling rotar sig oftast mycket snabbare och därmed ökar chansen att lyckas. Då kan man skola upp den tidigare och den kan komma igång att växa.

Ibland kan det vara frestande att ta en lite större stickling så man får en större växt fortare, men det blir för det mesta tvärtom.
Större sticklingar kan vara svårare att rota och det tar oftast längre tid.

Sticklingarna satte jag sedan fyra stycken i en 9-centimeters perennkruka i genomvattnad såjord blandad med perlite.

Flädersticklingar i kruka med såjord
Krukan ställde jag under en glasklocka på min skuggiga balkong. Då får sticklingarna bra luftfuktighet och förhoppningsvis blir det inte allt för varmt för dem där nu när det är så hett ute.

Flädersticklingar i miniväxthus

Med lite tur har jag fyra nya små plantor om ungefär tre veckor.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

 

Comments

 1. says

  Åh vad glad jag är att jag har hittat din sida :)
  Imorgon ska jag ge mig ut och försöka mig på att fixa lite flädersticklingar. Dessvärre är chansen ganska liten att stöta på en black lace i mina trakter… Får nöja mig men den klassiska :)
  Tack för att du delar med dig!

 2. Hanna says

  Tack för fantastiskt pedagogiska instruktioner, kanske prövar jag en gång i framtiden.
  Såg i ditt nyhetsbrev att du hade gjort saft på rödblommig fläder. Varför kan den inte rekommenderas?
  Ha en fin fortsättning.

  • Lena says

   Hej Hanna och stort tack för snälla ord 😀
   Nä, de röda fläderblommorna gav en helt annan smak som var lite väl besk för min smak. Möjligen skulle det kunna passa som delingrediens i någon drink. Det var i alla fall den tanken jag fick när jag smakade, att det behöver kompletteras/blandas med något.

 3. Marianne Toutin says

  Hittade en flaska fläderblomssaft från 2008 gissas vad den var god barn som de vuxna gillade den. Mamma frågade hur jag hade gjort den blommor citron socker vatten och atamon som jag steriliserar allt med vanligt standar recept. Så tack för förökningrepet måste provas.(Marianne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*