En skön dag i trädgården

Idag har det varit en sån där himla bra dag när det mesta flyter på och det blir mycket gjort utan att det känns stressigt eller jobbigt.

Efter frukosten invigde jag vår nya bokashikompost. Jag har redan maskkompost och hönor så det finns redan bra sätt att göra av med matavfall. Men bananskal och citrus är exempel på sånt som varken höns eller maskar vill ha så det tillsammans med lite pasta och ostrester (som hönsen skulle ha älskat!) blev premiärinnehållet.
Jag skivade bananskal och citrusfrukten i mindre delar och bröt sönder ostbitarna för att underlätta nedbrytningen.

Matrester till bokashikomposten Spray av EM i bokashikomposten

Sedan sprayade jag fyra gånger med acceleratorn. Den innehåller naturliga mikroorganismer som sätter igång nedbrytningsprocessen med hjälp av EM Effektiva Mikroorganismer. Mer om detta finns att läsa här.

Det blir spännande att se vad som händer. Jag är jättenyfiken på vätskan som man kan börja tömma ut efter ett tag.
Den ska vara jättebra att vattna med och jag ser fram emot att få börja ge den till mina växter.

Sedan var det äntligen dags att sätta igång filtersystemet i dammen.
Det skulle vi ha gjort för flera veckor sedan, men det har inte hunnits med.
Vintertid har vi syrestenar som cirkulerar vattnet, men när värmen kommer tas de upp och filterpumpen sätts igång för att rena och cirkulera vattnet. Vi började med att byta UV-lampa i filtret. Den renar vattnet från svävalger och behöver bytas ut varje år för att ge bra effekt.
Sedan satte vi tillbaka de rengjorda svamparna i filtret och drog igång.

Vattenfallet till dammen drar igång
Det renade vattnet rinner ner i dammen via ett litet fall och ljudet av det porlande vattnet är verkligen underbart. Detsamma verkar också skogsduvorna som bor i närheten tycka. De kom flygande så fort vattnet började porla. En av dem satte sig på nedersta stenen i fallen för att dricka. Ja, livet kring dammen är väldigt trivsamt.

Skogsduvan dricker i vattenfallet

Det var rätt mycket alger och påväxt på stenarna i dammen så vi tog fram damm-dammsugaren för att rengöra lite extra. Spike, vår Rhodesian Ridgeback övervakade arbetet noggrant.

Dammsugning av dammen

Eftermiddagen ägnade jag sedan åt att skola upp växter. Rossticklingarna från i höstas hade börjat växa till sig ordentligt efter omskolningen jag gjorde för en dryg månad sedan.
Eftersom det är ganska många (jag räknade till 23 olika sorter) och det sannolikt kommer dröja lite innan jag kommit fram till vart de ska planteras så satte jag dem nu i lite större krukor. I dem kan de växa och må bra tillräckligt länge tills jag bestämt deras placering.

23 uppskolade rossticklingar

En av de hibiskussticklingar jag köpte i slutet av mars har vuxit till sig ordentligt och börjat blomma. Det är en enkel varmröd ganska stor blomma. Tyvärr har jag ingen uppgift om vad den heter.

Okänd röd hibiskusblomma
En annan gren på samma planta har knoppar som ser ut att ge vita, eller väldigt ljusa blommor. Roligt om det är en annan färg så jag får två olika blomfärger på samma planta.

Vit knopp på rödblommande hibiskur

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*