Det hoppar grodor ur munnen

Vilken dag det har varit! Full rulle med leveranserna och fortfarande ganska mycket pelargonbeställningar som går iväg, men det märks att den intensivaste perioden när det gäller pelargonsticklingar är över. Vi jobbar på att rota några av de exotiska zonarticpelargonerna, men de ger tyvärr inte så många sticklingar.

Åsså var det något om grodor ja…
Torbjörn som stod och grävde invid dammen för att plantera en vacker pärlemorrönn ropade på mig för att visa paddan som ingen av oss ännu sett i år. Att den fanns där visste vi, dels pga det söta lockropet den höll på med för någon månad sedan och än mer påtagligt pga de tusentals grodyngel som far fram i klunga i damman och håller undan den värsta algplågan. Jättesöt var den där den liksom hängde i vattenytan för att sola sig. Vi ropade till oss Ly, vår nya praktikant från Skillebyholm så hon också skulle få se grodan, eller paddan, eller vad det nu är, så hon kom också och kikade.

Kolla tjocka magen!Efter en stund dök den och vi vände åter till arbetesuppgifterna, men vi hann inte långt.Ly passerade ‘bryggan’ vid dammen och skrek i högan sky. Vi tänke de var en geting eller något som anföll, men hon pekade på dammen och skrek att det var en jättestor orm där och kort därefter slingrade sig en ganska stor orm upp ur dammen och in bland växterna. Den hade ett tydligt sicksackmönster på ryggen med också två tydliga fläckar bakom ‘öronen’ så Torbjörn sa tvärsäkert att det var en snok. Vi hann se att den nyligen ätit för den var jättetjock på mitten och eftersom jag kvällen innan hört grannen berätta om en bekant som haft stora bekymmer med snokar som äter deras dammfiskar bad jag Torbjörn fånga den.
Han rusade runt till andra sidan damman och lyckades med hjälp av en kratta hålla fast den. Det kändes inte snällt att döda den så vi bestämde att han skulle bära ner den till Mälaren och släppa den där.
Han bar iväg med den i bakänden av kroppen och efter bara några meter började den liksom kvälja och ut kommer sakta men säkert en groda. (Det var inte paddan vi nyss beundrat för denna var liksom lite klenare byggd)
Han stannade till och successivt åkte grodan ur gapet.
Torbjörn trodde den var död, men jag såg att den blinkade med ögonen så vi väntade ett tag och till sist slapp hela grodan ur ormens gap – Vilken syn!Grodan smiter ur gapet

 Grodan hoppade vingligt iväg men vi tog upp den och släppte ner den i dammen och den simmade snabbt väg, räddad till livet.
Jag lyckades få några bilder av denna underliga händelse annars hade man kanske knappt trott det själv.

Efter en sådan händelse fanns inget annat att göra än att fika så det blev en kopp med nybakade rabarbermuffins.
Eftermiddan bjöd sedan på diverse trädgårdsaktiviteter där vi bl.a. planterade bananträdet jag köpte på trädgårdsmässan. Det ska tåla -25 med täckning så nu får vi se.
Vi lade ner mycket grus i botten för att ge den en bra dränering till att börja med.
Tyvärr gjorde blåsten att några blad gick av, men det växer ju ut nya stora blad med rasande fart hela tiden så det blir nog fint snart.

Innan jag gick in gav jag mig på päron- och plommonträden vi planterat runt köksträdgården och påbörjade spaljeringen av dem. Det blev faktiskt ganska fint med en gång, men mycket arbete, och framförallt tid kommer gå innan det blir riktigt bra.
Slutligen vill jag också hälsa Barbro välkommen. Hon ska praktisera hos oss en månad och hjälpa till med att få bättre ordning på delar av det administrativa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*