Dahliaknölar i december

Rosa kaktusblommande dahliaVädret är fortsatt ovanligt milt för säsongen.
I fredags tog vi hand om dahliaknölarna vi grävde upp tidigare i veckan. Det har ju trots allt varit rätt många köldgrader ett par perioder där marken också frusit till så frågan var nu om dahliaknölarna klarat detta.

Vi lirkade försiktigt bort jorden som fortfarande satt runt knölarna. Jorden var ju så kall när vi grävde upp dem ett par dagar tidigare så vi lät dem komma in i värmen för att lättare få bort jorden utan att skada knölarna.

När knölarna var helt frilagda klämde vi på dem och kunde vi konstatera att de verkade vara i prima skick. Det är ju lite bra att veta att man inte behöver ha allt för bråttom att gräva upp knölarna på hösten utan kan göra det tom när det varit lite frost.

För ett antal år sedan, rätt många faktiskt, tänkte jag försöka mig på att övervintra dahliaknölar. Jag läste vad jag kunde komma över i ämnet. Man skulle lägga dem på sval plats i torv eller spån och det fick inte finnas en gnutta jord kvar på dem. Det verkade så komplicerat så jag blev lite avskräckt. Sedan dess har jag provat några olika varianter där jag ett år hade dem i källaren och fick dem uppätna av möss.
De senaste åren har jag med god framgång helt enkelt skakat av den jord som lossnar lätt, låtit dem torka och sedan lagt dem i papperpåsar jag sedan förslutit och lagt lite svalt. Med den tekniken har jag inte förlorat en enda dahlia.

Uppgrävda dahliaknölar Dahliaknölar förvaras i papperspåse

Jag har länge använt underbevattningsmatta för många av mina plantor, främst för mindre tomatplantor, gurka, chili och mindre uppskolade sommarblommor.

Min krydd- och salladsodling under trappen växer så det knakar och nu kände jag det var hög tid att använda en av våra populäraste produkter. Det är en underbevattningsmatta ovanpå en bevattningsbricka där mattan med hjälp av kapillärkraft kan dra upp vatten kontinuerligt efter behov. Själva brättet som fylls med vatten håller många liter så beroende av vad man odlar så räcker vattnet ganska många dagar. Det är bara att fylla på igen när det börjar sina och sedan dricker växterna precis så mycket som de behöver – helt perfekt!

Underbevattningsbricka

Tips och beskrivning om hur det fungerar med underbevattning finns på den här sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*