Dags att gallra bland äpplena

Såg häromdagen en massa äppelkart som släppt från träden och landat på gräsmattan. Vid lite närmare studier av äppelträden kunde jag konstatera att årets skörd ser mycket lovande ut.
Tyvärr bli både kvaliteten och kvantiteten lidande om äpplena sitter för trångt så jag kommer i år att gallra en del bland karten.

Det finns många bra skäl till att gallra bland äppelkarten. Inte minst är det ju lockande att få större och finare äpplen och mindre mängd fallfrukt.
En artikel om hur det går till att gallra bland äppelkarten finns nu på Wexthusets hemsida under länken Tips & Inspiration.


När vi ändå är inne på avdelningen tips tänkte jag passa på att tipsa om en av mina favoritväxter; palettblad. Det är en fantastiskt tålig och lättskött växt som finns i en mängd olika färgställningar. Den odlas för bladens vackra färger och mönster och de små blå oansenliga blommorna som kommer ska nypas bort regelbundet. Får de sitta kvar tappar bladen sin klara färg och blir istället lite bleka.

Den har flera användningsområden där den är självskriven som klassisk krukväxt, perfekt i samplantering med andra palettblad eller sommarblommor. Passar också i rabatten. Det enda som kan anses lite besvärligt är att den vill ha mycket vatten. Det är en riktig ‘skvallerväxt’ som tydligt visar när den blir törstig. På med vatten och den ser pigg och fräsch ut igen inom bara någon timme.
På vår hemsida finns en artikel som berättar mer om palettblad och i bildarkivet finns bilder på 41 olika sorters palettblad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*