Dags att förbereda fröskörden

Är man växtälskare är något av det roligaste och mest lönsamma man kan göra att dra upp egna plantor från frö. 
I väntans tider…
Ibland kan det också vara lite spännande eftersom man inte alltid är helt säker på hur resultatet ska bli.
Många av våra trädgårdsväxter och även krukväxter för den delen ger nämligen fröer som inte blir exakt likadana som sina föräldrar. Det kan bli andra färger, andra växtsätt eller andra varianter på blommans utseende än den som planta fröet togs från.

Allra viktigast att tänka på när man samlar in egna fröer är att de måste vara helt mogna innan de skördas. Det är få fröer som mognar efter att de avlägsnats från plantan. Det är bara att ha tålamod och vänta på att frökapseln är mogen och redo för att släppa fröerna självmant.

Något som kan vara lite lurigt är att blomman för länge sedan blommat över när det är dags att skörda frö. Då kanske det inte är så lätt att komma ihåg vilken planta som hade den där underbara djupröda färgen, eller vilken som var den dubbla rosa aklejan. För även om man inte kan vara säker på att det blir samma färg är ju chansen lite större om man vet hur blomman hos växten man skördar fröerna från såg ut.

Lösningen är enkel: Ut och märk upp de växter du vill ta frö från innan de blommar över. Märk dem med en etikett som fästs på stjälken och ta gärna en bild på blomman. De här hängetiketterna är perfekta för jobbet.
Ett tips som är väldigt bra när man fotograferar växter som man vill ha lite koll på är att först fotografera växten/blomman och direkt efter ta en bild på namnskylten (om det finns någon) Då är det lättare att identifera växten i efterhand när man läst in bilderna på datorn. 

På samma sätt kan man ta en bild på blomman man vill fröså och sedan direkt efter en bild på märkningen man gjort där det står en referens till bilden. Som jag gjort här nedanför.

Vilken var det nu som var gul…?!
Vill du läsa mer om att samla in fröer finns en artikel på Wexthusets hemsida med en massa bra tips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*