Dagens överraskning – En orkidébebis

Illröda höstfärger på lönnenDet är så vackert ute nu med alla färgade löv. Det är mycket kvar som blommar och när jag springer igenom trädgården på morgonen för att se till hönsen skulle det egentligen behövas en machete för att ta sig fram mellan blåregn, rosor och vin utan att behöva ducka och krypa vissa sträckor.

Jag ska verkligen inte klaga, och dessutom borde jag vara van vid det här laget att det blir ganska långa arbetsdagar med lite ledighet. Men så har jag ju ett så roligt jobb också :-)

Men lite tråkigt är det att inte hinna med allt som man vill i trädgården. Att ta fler sticklingar, att beskära allt som borde beskäras och så vidare. Men å andra sidan finns det ju kvar till i vår också.
Och det hjälper ju inte att hetsa upp sig över alla ‘borden’, då blir det bara trist.
Idag jobbar jag hemifrån på förmiddagen eftersom jag lyckats få hjälp med att plantera, och i vissa fall jordslå (gräva ner tillfälligt) några av de större växter som inte kommit på plats än i trädgården.

Plantering/jordslagning av växter

Det känns verkligen bra, för det är ju tråkigt om några av dem inte klarar sig. Men snart är de på plats och då känner jag i alla fall lite mindre stress och kan se fram emot (hoppas på!) att jag får lite mer tid över till trädgården i vår.

I helgen ser jag i alla fall fram emot att få räfsa lite löv.
De mindre löven från äppelträd och liknande kör vi över med gräsklipparen och låter ligga för att ge näring till gräset. Resten räfsar jag in under buskar, häck och träd och in i rabatterna. Där hjälper de till att skydda mot kyla och frost samtidigt som det blir lite jordförbättring.

Blir det något kvar använder jag det för att täcka de växter jag inte hunnit plantera som fortfarande står i kruka så klarar de sig bra till nästa år. De får stå skyddat längs ett plank. När frosten blir mer envis lägger jag en fiberduk över och häller över löv. För att få det att ligga lägger jag över lite hönsnät och granruskor. Därunder klarar sig det mesta även om vintern blir kall.

Nåväl, nu till överraskningen. I morse när jag stod framför spegeln i badrummet såg jag att det stack ut något bakom det stora orkidébladet.

Orkideblad i badrummet
När jag vek undan det fick jag till min glädje se att det vuxit ut en liten orkidéplanta där i mörkret bakom bladet. Nu kommer jag hålla koll och se när det börjar utvecklas rötter.

Liten orkideplanta på stängel
Kanske fäster jag redan nu en liten boll med mossa kring fästet på den så att den får en riktigt bra start innan jag tar loss den och planterar i en egen kruka om några månader.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*