Chelseaklippning av perenner

Nyss hemkommen från England med bl.a. ett besök på Chelsea Flower Show kom jag att tänka på Chelseaklippning. Det är ett smart sätt att förlänga blomningstiden hos många perenner och i många fall även ett sätt att få växten att producera fler blommor.

Namnet Chelseaklippning härrör från tidpunkten när det är dags att klippa till.
Det är nämligen under perioden som Chelsea Flower Show hålls, dvs. mitten till slutet av maj som den här beskärningen brukar göras.
Här i Sverige kan vi nog för det mesta lägga till ett par veckor, så början till mitten av juni är nog mer lagom här, men anpassa till olika perenners tillväxtperiod och blomningstid för att få ut det mesta av dina växter.

Chelseaklippning innebär att man klipper ner 1/3 av stjälkarna på en perenn relativt offensivt, 1/3 halvvägs och lämnar den sista tredjedelen orörd. (Man kan också välja att klippa ner bara 1/3 och låta resten vara orört)


Plantan före beskärning

Plantan efter beskärning

På det här sättet fördröjer man blomningen på de nedklippta stjälkarna samtidigt som dessa får möjlighet att förgrena sig och därmed producera ytterligare blommor på flera stammar något senare på säsongen.

Det är långt i från alla sorters perenner som lämpar sig för en chelseaklippning, det beror helt enkelt på växtsättet. Om t.ex blomstängeln utgår från en bladrosett hjälper det inte att klippa, utan risken finns att det inte blir några blommor alls…
Några perenner det kan vara värt att prova chelseaklippning på är Riddarsporre, Aster, Flox, Kärleksört och Stormhatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*