Chelseaklippning av perenner

Chelseaklippning av perennerDet finns knep för att förlänga blomningssäsongen för många av våra perenner.

Genom att göra det som i England går under namnet ‘Chelseaklippning’ både förlänger man blomningstiden och får i många fall också fler blommor på samma planta.

Namnet Chelseaklippning kommer sig av att tidpunkten när det är dags att klippa till är under den period som Chelsea Flower Show hålls. Det vill säga senare delen av maj.

Här i Sverige kan vi nog för det mesta lägga till en ett par veckor lite beroende av växtzon och hur tidigt växtsäsongen har kommit igång, och man fårsjälvklart också anpassa det till olika perenners tillväxtperiod och blomningstid för att få ut det mesta av dina växter.

Chelseaklippning innebär att man klipper ner 1/3 av stjälkarna ganska ordentligt så att bara en eller ett par bladpar blir kvar.
Ytterligare 1/3 klipper man ner ungefär till hälften och resten av plantan låter man vara oklippt.

Före klippning Efter klippning

På det här sättet fördröjer man blomningen på de nerklippta stjälkarna samtidigt som de kan förgrena sig och därmed producera fler blommor på flera stammar fördelat över en längre period.

Det är långt ifrån alla sorters perenner som passar för en chelseaklippning, det beror helt enkelt på växtsättet. Om t.ex blomstängeln utgår från en bladrosett hjälper det inte att klippa, utan risken finns att det inte blir några blommor alls…

Några perenner man kan prova på är: Riddarsporre, Aster, Flox, Kärleksört och Stormhatt.

Riddarsporrar i olika nyanser

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*