Bokashikompostering

Vad är bokashi

Bokashi betyder på japanska ”Jäst organiskt material”.
Bokashikompostering är kortfattat ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.
Det är en lite annorlunda komposteringsmetod som istället för förmultning innebär att man fermenterar, jäser, avfallet genom att tillsätta något som kallas effektiva mikroorganismer, EM.

Dessa mikroorganismer består av en blandning av jästsvampar, mjölksyrebakterier och bakterier som medverkar i växternas fotosyntesprocess. Tillsammans bidrar var och en av dessa på olika sätt till den effektiva nedbrytningsprocessen som enkelt kan beskrivas som en jäsnings- och syrningsprocess.

EM för bokashi med sprayEM tillförs genom en ‘bärare’ som kan utvinnas på lite olika sätt. Ett exempel är jästa fruktskal eller vetekli som sprayas eller strös över matresterna.

Komposteringen sker i en lufttät hink. Genom att tillsätta EM startar en anaerobisk (nedbrytning utan syre) process i hinken. Det här gör att avfallet varken ruttnar eller luktar illa under nedbrytningen.

I bokashikomposten kan man slänga alla typer av matavfall inklusive kött, fisk, citrus och mejeriprodukter som inte rekommenderas i traditionell kompostering eller i maskkomposten.

Fördelar med bokashi

Det är självklart jättebra om man kan ta tillvara så mycket avfall som möjligt hemma för att slippa onödiga transporter.

En bokashikompost luktar inte och drar inte till sig flugor eller andra djur.

Det går snabbt! – Med bokashitekniken får man på bara ett par veckor en färdig kompost att använda för plantering och jordförbättring.

Enkelt – Man behöver inte tänka på att blanda innehållet i komposten utan det är bara att slänga det som ska slängas.

Ingen näring går till spillo utan allt kan återföras till växterna. Komposten binder kol och bara ett minimum av växthusgaser frigörs från avfallet.

Den vätska, lakvattnet som tappas ur komposten är mycket rik på viktiga näringsämnen och mikroorganismer som bland annat hjälper växterna att ta upp näring ur jorden. Lakvattnet kan användas som näringstillskott i krukor och planteringar. Den är mycket kraftig och bör spädas 1/100.

Hur gör man

Enklast är att skaffa en hink som är speciellt till för bokashi. Då får man med en kran för att hälla ut lakvattnet och ett dräneringsgaller som gör det enkelt att underhålla fuktighetsnivån i komposten. Man kan också använda en vanlig hink med ett lufttätt lock, men då måste man hålla koll på vätskenivån i komposten med hjälp av tidningspapper eller liknande material.

Bokashikomposthink med matavfall

Sedan slänger man matresterna bara direkt ner i hinken. Helst finfördelade så att nedbrytningsprocessen går fortare.

Spraya eller häll strö över EM och stäng locket ordentligt. Locket ska öppnas så lite som möjligt eftersom nedbrytningen sker i syrefri miljö så det kan vara klokt att samla dagens matavfall i en skål och tömma över i komposthinken vid ett eller två tillfällen under dagen.

Pressa gärna ihop avfallshögen med en potatisstöt ibland. Då minskar mängden syre i komposten samtidigt som det blir mer utrymme kvar för mer avfall i hinken.

Varannan till var tredje dag behöver man tömma ut det lakvattnet som produceras i hinken så att inte innehållet blir för fuktigt.

När hinken är full trycker man till innehållet och tömmer hinken på lakvatten innan den får stå och efterjäsa. Töm gärna lite lakvatten ur hinken även under den här tiden för att underlätta nedbrytningsprocessen.

Efter två veckor är processen klar och komposten är klar att användas. Den efterjästa komposten har en sötaktig, lite syrlig doft och har ofta en lite luden mögeltäckt yta.

När hinken tömts sköljer man ur den utan att använda rengöringsmedel eftersom det kan minska effekten av mikroberna.

Eftersom den fulla hinken behöver stå och efterjäsa ett par veckor är det praktiskt att ha två hinkar att växla mellan.

Användning av bokashikomposten

Komposten kan man nu gräva ner i jorden, hälla över i trädgårdskomposten eller imaskkomposten.
När man blandar upp det i jord kan man ta en del bokashikompost och två delar jord.

Efter uppblandning i jorden tar det två till fyra veckor innan den är klar att användas att plantera i. Den tiden behövs för att komposten ska neutralisera sitt ph-värde och näringen göras tillgänglig för växterna.

Tidig vår och på hösten när det är lite svalare kan denna process ta lite längre tid.

Vintertid då det kan vara svårt att gräva ner komposten eller blanda den i trädgårdskomposten kan man hälla över den efterjästa komposten i plastpåsar som man knyter ihop ordentligt. Dessa kan man spara i ett svalt utrymme eller till och med utomhus trots kylan eftersom mikroberna sätter igång att arbeta igen när värmen återkommer.

Användning av Bokashi-te

Lakvattnet som ibland kallas bokashi-te eller bokashi-juice är en starkt syrlig lösning.

Vattna med bokashi-teBokashi-te kan användas för att näringsvattna och bladgödsla (spraya näringen på bladen) dina växter. Eftersom det är starkt koncentrerat måste det spädas 1/100 innan det används annars kan växternas rötter brännas.

Lakvattnet kan också hällas i avloppet där det har en rensande effekt på rören och tillför välgörande bakteriekultur om man har en septitank.

Det är perfekt att näringsvattna gräsmatta, planteringar, träd, buskar och blommor ute och inne med. När man bladgödslar kan det spädas 1/500 upp till 1/1000 för frösådder och unga plantor.

OBS! Bokashi-te bör användas direkt. Det går att spara ett par dagar i en försluten burk i kylskåpet, men sedan förlorar den sin effekt.
Det kan lukta lite syrligt när man vattnar, men det försvinner med en gång.

TIPS!

– Pressa ihop avfallet i hinken. Då får mer avfall plats samtidigt som mängden syre i avfallshögen minskar. För detta kan man använda en rejäl potatisstöt eller liknande verktyg som trycker till avfallet.

– Små bitar bryts ner snabbare än stora. De har större yta där mikroberna kan verka relativt en större bit.

– Tillsätt lite mer EM när du komposterar kraftigare rester som till exempel avokadoskal eller majskärnor.

Bokashikompost hos Wexthuset– Håll locket ordentligt stängt så mycket som möjligt. Jäsningsprocessen pågår i en syrefri miljö så det är viktigt att locket sluter tätt.

– Lägg gärna en plastpåse överst i hinken för att minska exponeringen för syre.

-Undvik att placera hinken så att den utsätts för stark sol. Optimal temperatur för jäsningsprocessen är mellan 20-40 grader

En väl fungerande bokashikompost har en sötaktig, lätt syrlig doft och är ofta täckt med ett ludet gråvitt lager av mögel.
Börjar den lukta illa, eller om grönaktigt mögel uppstår har processen rubbats. Prova då med att tillsätta mer EM. Minska eventuellt storleken på avfallet som läggs i komposten, töm ur lakvatten, pressa ihop innehållet och se till att den står i lämplig temperatur.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Anna Svensson says

  Jag fick hem min Urban Composer för en månad sedan och den är snart full. Jag tycker inte att locket sluter tillräckligt tätt. Det kanske det gör men jag har fått för mig att det ska vara som ett Tupperware-lock, alltså att man ska stänga locket och sen pysa ut luften men det går alltså inte med det här locket. Är det tillräckligt tätt eller behöver jag byta ut locket?

  • Lena says

   Hej Anna,
   Det är inte som Tupperware, men locket ska sluta helt tätt. Om det inte gör det byter vi ut ditt lock mot ett nytt. Hör i så fall av dig till vår kundtjänst kundtjanst@wexthuset.com eller ring 08-22 50 80.

   Mvh Lena

Trackbacks

 1. […] För den som aldrig hört talas om detta är Bokashi något som liknar en kompost men där man använder sig utav en särskild sammansättning av mikrober för att fermentera matavfallet, och till sist bryta ner det. Läs mer om hur det funkar t ex här och här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*