Blötlägg fröer i iskubslådan

Genom att lägga fröer i vatten luckras det yttre höljet upp något och fröet blir mer mottagligt för fukt.
En del fröer är det nästan nödvändigt att blötlägga innan sådd eftersom det annars finns risk att de inte gror alls eller tar väldigt lång tid på sig innan de gror. Några exempel på växter där blötläggning förkortar tid från sådd till grodd är luktärtor, bönor och vanliga sockerärtor. Ett annat exempel är vildpelargoner där tiden från sådd till grodd ofta går betydligt snabbare efter blötläggning.
Ett dygns är lagom för nästan alla sorters fröer, men är de små och inte så hårda räcker det ofta med några timmar för att de ska dra åt sig tillräckligt med med fukt. Följ eventuell instruktion om blötläggning på fröpåsen.

Har man många olika sorters fröer som ska sås kan det bli lite bökigt och ont om behållare att blötlägga fröerna i. Då kan man använda iskubslådan från frysen. Den ger många små vattenbehållare på en gång. Det finns olika modeller och man måste naturligtvis välja en där varje iskubsfack är ordentligt isolerad från de övriga så fröerna inte blandas.

Blötlägg fröer i iskubslådan

Lådan för iskuber rymmer många olika fröer

Börja med att fylla upp det antal fack som motsvarar antal frösorter med ljummet vatten. Lämna en bit till kanten så att det inte svämmar över och fröerna flyter emellan facken.
Lägg i fröerna och märk sorterna med etiketter eller klisterlappar. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

TIPS! Vill du få extra fart på på dina fröer – lägg fröerna i en blandning med Nitrozyme som innehåller flera naturliga växthormoner som förbättrar grobarheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*