Blåregn – skötsel och beskärning

Blåregn - Wisteria floribunda

Wisteria floribunda

Blåregn ’Wisteria’ är en långlivad, klättrande ärtväxt som har sitt ursprung i ostasien. De har en enorm växtkraft och vissa sorter kan bli uppemot 30 meter. Stammen är vedartad och den slingrar sig höger- eller vänstervarv beroende av art.

Blåregn som täcker ett helt hotell

Ett hotell i Taunton i England övervuxet med blåregn

Blåregnet är mest känt för sin fantastiska blomning som i Sverige inträffar främst under juni månad. Har men en gång sett ett blåregn blomma är det svårt att inte bli förälskad i det.

Blommorna är oftast i olika nyanser av blått och lila, men även vita och ljust rosa sorter finns. De har en svag doft.

Men inte bara blommorna är vackra utan även bladen är utsökta. De är ljust till mellangröna och långa, lancettformade, sammansatta och sitter i par.

Fröställningarna består av baljor som innehåller ett antal fröer som gror relativt lätt. Observera dock att dessa är giftiga.

De flesta arter/sorter är härdiga i Sverige till zon 2, men successivt kommer nya mer härdiga sorter som tom. klarar sig bra i zon 5.

Plantering

Blåregn är relativt anspråkslösa vad gäller typ av jord, däremot är det viktigt att de står väldränerat, vilket i högsta grad bidrar till härdigheten.

Plantera i soligt läge eller soligt med måttlig skugga. Allra bäst är att plantera blåregn senast vid högsommartid. Då får de gott om tid att etablera sina rötter innan kylan kommer, vilket är en fördel vid övervintringen.

Täck gärna runt rötterna med löv eller ris första vintern för att ge extra skydd.

Med sitt kraftiga växtsätt gör sig blåregnet mycket bra spaljerade i olika former, mot en husvägg, i en pergola osv. De kan även planteras som solitärer där de kan få växa mot en stolpe och sedan stammas upp och formklippas som ett litet träd.

Blåregn kan även odlas i kruka, men måste då av praktiska skäl beskäras mycket hårt. Övervintring bör då ske på väl skyddad plats. Inte nödvändigtvis frotstfritt, men väl kyddat från stark kyla.

Vatten och gödning

Gödsla på våren med blod- och benmjöl alternativt en näring avsedd för rosor eller blommande buskar.

Plantor som odlas i kruka kan gödslas med tomatnäring eller annan näring avsedd för blommande växter i kruka.

Som nyplanterad, vid långvarig torka och innan plantan utvecklat sitt rotsystem kan det vara nödvändigt att vattna då och då. Som vanligt är det viktigt att vattna rejält och mer sällan än lite och ofta.

Beskärning

Blåregn beskärs tidigt på året januari-februari och sedan på eftersommaren i juli-augusti. OBS! Gäller inte remonterande sorter som t.ex ’Blue Moon’ som enbart beskärs direkt efter blomningen.

Beskärning av blåregn

Klipp övre två knoppar

Vinterbeskärningen består i att skära tillbaka fjolårets tillväxt ner till 2-3 knoppar från huvudstammen samt att rensa bort döda och eventuella sjuka grenar.

Före-bild beskräning blåregn

Innan beskärning

Efter beskärning av blåregn

Efter beskärning

 

 

Sommarbeskärningen innebär att korta in de långa skott den skjuter under tillväxtperioden till ca 6 blad. Förutom att begränsa storleken på plantan bidrar detta till ökad knoppsättning.

Sorter

Arten Wisteria sinensis. Kinesiskt blåregn. Blommar på bar kvist och slingrar sig moturs. Bär blå, 15-20 cm långa blomklasar. Zon 1-2

Wisteria sinensis ‘Prolific’ Mer svagväxande än den rena arten. Lämplig för krukodling. Zon 1-2

– Wisteria sinensis ‘Alba’, vita blommor, zon 1-2

Arten Wisteria floribunda, japanskt blåregn blommar på grön kvist och har generellt sätt längre blomklasar än sinensis. Grenarna slingrar sig medurs.

Wisteria floribunda ’Multijuga’  upp till en meter! långa blå blomklasar, zon 1-2

Wisteria floribunda ’Lawrence’, lilablå blommor, zon 1-2

Wisteria floribunda ’Rosea’ , rosa blommor

Wisteria floribunda ’Longissima Alba’ vitblommande, zon 1

Wisteria frutescens ’Amethyst Falls’, amerikanskt blåregn, ametistblå blommor, zon 1-3(4)

Wisteria macrostachya, från Kentucky, USA. Blommar redan efter två till tre år.

Wisteria macrostachya ‘Clara Mack’ vitblommande, zon 1-3

Wisteria macrostachya ‘Blue Moon’  blå blommor. Härdig upp till zon 1-4(5)

Förökning

Blåregn kan förökas på flera olika sätt. För den med tålamot är frösådd ett alternativ. Fröerna gror ofta rätt snabbt, men tyvärr dröjer det många år innan resultat i form av blomning visar sig. Dessutom är resultatet osäkert då sorterna inte är fröäkta, dvs inte blir identisk med fröföräldern.

För att få en identisk likadan planta förökar man med sticklingar, avläggare eller rotsticklingar.

Avläggare innebär att man tar en halvförvedad gren och planterar/lägger ner den i jord vid ett skott/öga utan att skära av grenen från plantan. Då försörjs avläggaren från moderplantan med näring och vatten till dess att rötter bildats. Detta kan ta några månader upp till ett år.

Rotsticklingar tar man genom att skära av en bit av en rot med synlig tillväxtpunkt och plantera den i en kruka med fuktig såjord. Då jag själv inte provat kan jag tyvärr inte bidra med praktiska råd angående detta.

Ympning är troligen den mest vanliga förökningsmetoden vad gäller de växter man finner i plantskolan. Då ympas en gren/stambit av en sort på en rot av samma släkte. Ett vanligt sätt att snabbt producera plantor i kommersiell produktion.

Att föröka med sticklingar är ganska lätt och går relativt fort. Skär av toppen på ett skott med 2-3 blad. Avslägsna det nedersta bladet och plantera i såjord, gärna uppblandad med perlite. Placera ljust i miniväxthus eller under plastpåse i rumstemperatur.

 

Sticklingar av blåregn

Stickling av blåregn

Comments

  1. Mats Persson says

    Stort tack för info ang. Blåregn! Men hur går man till väga för att föröka Blåregnet från frö på korrekt sätt?

    M.v.h. Mats Persson

    • Lena says

      Jag har frösått blåregn för några år sedan och om jag minns rätt så grodde ganska snart utan några speciella åtgärder. Sådde dem inomhus i såjord och förvarade i rumstemperatur. Tror de kom upp på några veckor. Sådde faktiskt ett antal fröer förra helgen från en frökapsel jag fick med mig från Japan i höstas. Ser inget där än, men det är spännande att se. Har du fröer? Annars kan du få några av mig så kan du skicka ett kuvert med frimärke på till adressen du hittar på http://www.wexthuset.com./Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*