Bladlöss på chiliplantorna

Bladlöss på chiliplantorMina chiliplantor har fått bladlöss.
Gröna, små hungriga odjur som utan att skämmas suger musten ur mina små chiliplantor.

Jag upptäckte ett angrepp på en av de nyss uppskolade plantorna för några veckor sedan och sprayade den omgående med växtsåpa och flyttade den med en gång till ett fönster där den fick stå för sig själv för att inte riskera spridning till omgivande plantor.
Tyvärr räckte det inte utan en efter en av de små chiliplantor som stod kvar drabbades och till slut hade de hamnat i ‘skamvrån’ allihop.

Spray med växtsåpa mot bladlössI vanliga fall brukar jag följa upp med en ny omgång sprayning med växtsåpan efter någon vecka eller två, men jag har varit bortrest och lössen har därför kunnat festa ordentligt på plantorna så det blev till att ta till stor sanering.

Såpan använder jag när jag får löss på små plantor jag drar upp inomhus och vid små, tidiga angrepp i växthuset. Om det är fler plantor som drabbats och angreppen är mer spridda använder jag mig av biologisk bekämpning istället. Det brukar vara mycket effektivt och kan varmt rekommenderas.

Så här bekämpade jag lössen:

Rensa blad med lössDet var en varm dag så jag tog med plantorna ut på en skyddad plats. Där började jag med att skaka dem lätt så att några av lössen ramlade av.
Sedan inspekterade jag dem en och en för att se omfattningen på angreppet.
De flesta hade löss och ägg på vartenda blad och i toppskotten så det blev till att rensa ordentligt.
Jag knipsade försiktigt bort de blad som var mest angripna, eller egentligen så många blad jag vågade. Man kan ta bort nästan alla blad för det växer snart ut nya, men det är bra om det finns blad mitt på stjälken och några i toppen av plantan för att cirkulationen inte ska påverkas negativt. Genom att ta bort bladen tar man också bort en massa löss och lusägg så att det blir färre kryp kvar att bekämpa.

Chiliplanta rensad på bladJag sprayade sedan ordentligt med växtsåpan på hela plantan och på jorden där en del löss brukar falla ner när man flyttar plantan.
Börja med att spraya undersidan av bladen och i toppskottet. Det är där de flesta löss och ägg finns. Sedan är det bara att fortsätta spraya resten av plantan. Såpan är kontaktverkande så det är viktigt att lössen just får kontakt med den.
Innan jag tog in dem fick de stå och torka i skuggan.
Fönsterbrädan där de stått torkade jag av ordentligt innan jag ställde tillbaka krukorna.

Idag, fem dagar efteråt har nya blad börjat växa ut och endast en av plantorna visar tecken på att ha löss kvar, men om några dagar upprepar kommer jag att spraya alla plantor igen för att vara på säkra sidan och sedan fortsätta kontrollera dem noga.
Förhoppningsvis räcker det med en eller två sprayningar till, men så hade det också hunnit blir ett ganska stort angrepp de för att jag inte följde upp ordentligt från början.

Varför får de ohyra?

Det magiska med ohyra är att den verkar komma från ingenstans, men självklart är det inte så. I det här fallet hade jag inte sett några som helst spår av ohyra hos någon av mina frösådder.
Plantan jag upptäckte angreppet på hade jag fått av en vän och antingen fanns där lusägg med på plantan redan när den kom eller så har de hittat till plantan ändå.
Det är faktiskt så att plantor som mår bra inte alls lika lätt blir angripna av ohyra, men ett bra exempel på när en planta kan få problem är när man flyttar den.
Då måste den ställa om till de nya förutsättningarna som kanske innebär annat ljus, annan temperatur och annan luftfuktighet. Dessutom kan själva transporten ibland vara krävande med växlande temperaturer och liknande.

En flytt kan alltså påverka växten så att dess motståndskraft minskar och ohyra kan få fäste.
Det här är en anledning till varför det är så viktigt att ställa nya växter för sig själv på observation i ‘karantän’ några veckor innan de ställs i närheten av de växter man redan har hemma.

Växter med ohyra i karantän

Växter med ohyra i karantän

Gör man det hinner man upptäcka om plantan har med sig ohyra och kan bekämpa den innan man ställer ihop dem med de växter man redan har hemma. På så sätt kan man bespara sig en del problem och förebygga spridning av ohyra till befintliga växter.

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Comments

 1. Håkan says

  bra info om hur man bär sig åt med de små gröna elaka jävlarna…fixar för fullt nu med alla mina chiliplantor, så tack för bra info.

 2. Kim says

  ska man spreja såpa på plantorna även när dom e fulla med chilli?
  Mina plantor är helt beslagtagna av lössen…

 3. Fredrik says

  Hej.

  Vad gör man då om man gjort allt detta flera gånger om och de bara kommer tillbaka hela tiden ?

  Jag har ingen ohyra på någon annan växt än på min chili :(

  Hur jag än gör så kommer de tillbaka.

  Mvh Fredrik

  • Lena says

   Ja, det är tråkigt. Troligen är det så att motståndskraften hos dina plantor är nedsatt efter återkommande angrepp.
   Det enda jag kan tänka på är att du måste se till att de har det toppen. Bra belysning, bra luftfuktighet (ganska hög) osv. Och att du hela tiden har koll på dem så att angreppen kan stävjas direkt och inte få breda ut sig.

   Lycka till!/Lena

 4. Christina Paulsrud says

  Min chili har bad som ”krullar” sig. Vart i toppskotten. Jag ser ett fåtal bruna prickar. vad är det? Vad gör jag?

  • Lena says

   Ledsen Christina, Jag har jättesvårt att säga vad det är. Har lite svårt tolka riktigt hur det ser ut. Ibland kan toppar torka när plantan får för mycket vatten. Lyckat till/Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*