Besök i örtagården, Vadstena kloster

Ibland när det är fint väder och vi har gott om tid på väg hem på E4 mellan Jönköping och Enhörna brukar vi ta en avstickare och göra ett litet besök i Vadstena och då till mitt favoritställe örtagården som ligger vid klostret ett stenkast från Vätterns strand.

Det har varit lite upp och ned med hur välskött örtagården varit, men vid dagens besök var den väldigt fin. Och allt blir ju dessutom alltid extra vackert när solen skiner och det är varmt, som det var idag.

Örtagården ligger alldeles bredvid klostret, väldigt nära Vättern och är delvis omgiven av gamla, vackra stenmurar. Har man vägarna förbi är den väl värd ett besök, inte minst på våren då klosterliljans blommor fyller ett enormt område just i anslutning till örtagården.

Det var här jag första gången såg den vackra Robinian (pseudo acasia) som var i full blom med sina vita klasar, vilket gjorde att jag blev tvungen att skaffa ett exemplar hit till trädgården.

Idag upptäckte jag ett nytt träd i parken bakom örtagården som jag först blev väldigt konfunderad över och undrade vad det kunde vara. Det hade nästan päronlika frukter, men ingen likhet i övrigt. Till slut kom jag på att det var ett enormt stort valnötsträd! (frukterna syns i bildspelet nedan.)

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/www/webvol5/fp/qi5lxvlf1t3nbu2/hemodlat.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Så här vackert blommade klosterliljorna när jag var där i slutet av mars förra året.

Klosterliljor vid Vadstena kloster
För den som vill veta mer och se fler bilder finns det en hemsida Vadstena Örtagård jag varm rekommenderar: http://www.ortagardensvanner.se/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*