Nu har mina ‘anti-kryp’ kommit!

Angrepp av bladlössIdag när jag kom hem hade mina beställda ‘anti-kryp’ kommit i brevlådan.
Jag har fått löss på pelargonerna på glasverandan och i växthuset har mjöllössen (vita flygare) börjat härja.

Det är inte alltid lätt att se när de kommer utan man behöver ofta aktivt studera sina växter då och då för att snabbt kunna sätta in motåtgärder.

En kanske otippad hjälpreda är spindlar. Det var enkelt att se att jag fått besök av mjöllöss. Det hade nämligen fastnat ett antal invidider i ett spindelnät och tydligare än blir det nog inte.

Spindelväv med mjöllöss

Mot mjöllössen fick jag Encarsia formosa. Det är en parasitstekel som kommer i form av puppor som sitter på en bit kartong som man hänger bland de drabbade växterna. Stekeln kläcks sedan och lägger sina ägg i mjöllusens larver och på det viset blir man successivt av med mjöllössen.

Encarsia formosa mot mjöllöss

Bekämpning av vita flygareSom hjälp mot bladlössen hade jag beställt en blandning av bladlusparasitsteklar och gallmyggor.
De kommer som larver och puppor förpackade i en liten plastask där de ligger i en ströblandning av fin vermiculite.

Ask med gallmygga och stekel mot bladlöss

Den lilla asken öppnar man och ställer skyddad från stark sol vid de drabbade växterna. Vartefter steklar och myggor kläcks flyger de ur asken och börjar leta mat = bladlöss.

Stekel på väg till bladlössNär jag gick upp till växthuset för att placera ut mina små anti-kryp mot bladlössen fick jag en glad överraskning: Min stora, tidigare jättefina trädormbunke som jag investerade i förra året hade börjat skjuta nytt skott! Under vintern har den totalt säckat ihop i växthuset och allt var bara visset. Jag tror tyvärr att det är helt och hållet mitt fel och att det beror på allt för lite vatten. Men nu efter lite extra omvårdnad senaste månaden har den alltså börjat återhämta sig. Hurra!

Trädormbunke med nya skott

Åter i köket var det dags att skölja igenom groddarna. Jag satte igång groddning av några mungbönefröer i måndags från en påse som gått ut på datum. Det har nu visat sig att det inte var något fel alls på dem utan som det ser ut är de alla på gång att gro. Jag sköljer dem morgon och kväll och nu ikväll tog jag ett första smakprov. De är så sjukt goda. Jag tar en liten nypa från burken och stoppar i munnen. Smakar påminner väldigt mycket om nyskördade sockerärtor.

Groddning av mungbönor

Produkter för groddning -Wexthuset

Comments

 1. Håkan says

  vilket är det bästa och enklaste nyttodjuret att använda då man har alla plantor i krukor i ett rum..fick för mig att det är enklare att använda steklar och myggor istället för sländorna

  • Lena says

   Hejsan, Jag själv använder ju gallmyggor och steklarna och jag kan rapportera att det redan börjat få bra effekt. Hittar knappt några vuxna löss nu. De står i ett rum hos mig och det fungerar bra./Lena

 2. Johanna says

  Hej, hur gick det? Blev du helt av med bladlössen? Är du nöjd med metoden med nyttodjuren?
  Mvh
  Johanna

  • Lena says

   Kollade faktiskt idag. Det ser jättebra ut. Kan inte se några nya djur utan bara vita skal/rester från de gamla. Jag har kört detta tidigare både mot bladlöss och mjöllöss. Det är så himla praktiskt och har funkat bra varje gång.

 3. Johanna says

  Så härligt! Jag har precis nu beställt nyttodjur mot bladlöss från Wexthuset men tog guldöonsländor istället eftersom det verkar vara en lite snabbare metod. De fortsätter visst också att äta bladlöss, trips m m som vuxna. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*