Basilikaodling pågår

– och under tiden kan jag sitta här i fåtöljen och skriva några rader för odlingen sköter sig rätt bra själv.

Nej, det är väl inte särskilt märkvärdigt att odla basilika inomhus inte ens under mörkaste vintermånaderna, men jag vill gärna dela med mig av några bilder på hur odlingen såg ut för en dryg månad sedan då frösådden stått i vårt ljusaste köksfönster och hur den ser ut idag.

Basilikaodling inomhus med underbevattning

Nöjda, frodiga basilikaplantor räddade med växtbelysning

Jag sådde fröerna någon gång i slutet av oktober och lät krukan stå i köksfönstret utan extra ljus. Planen var att jag skulle ställa upp mina odlingshyllor ganska snart så det kändes riskfritt att låta dem gro utan växtbelysning.

De små fröplantorna började komma upp redan inom en vecka och tiden gick. Jag plågades var dag jag såg de taniga stackarna kämpa sig mot ljuset just när det bara blir mörkare och mörkare, men inte förrän sista veckan av november var hyllorna på plats monterade med perfekt växtbelysning. Då var plantorna så taniga, bleka och klena så det var verkligen gränsfall om det var värt att behålla dem eller om jag skulle så nya.

Basilikaplantor odlade inomhus utan ljus

Misshandlade basilikaplantor som stått inomhus utan extraljus

Om de skulle vara kvar tänkte jag skola om dem och sätta dem lite djupare i ny fräsch jord, men i brist på tid fick de stå på underbevattningsbrickan med svagt tillskott av Herb Focus.
Och se! på dessa veckor har de repat sig och ser jättefina ut med kraftiga stjälkar och gröna, saftiga blad.
Inte så konstigt egentligen, men jag blir ändå imponerad av att de stackarna gick att rädda så lätt och har lyckats bli så kraftiga på kort tid.

Ja, visst ja! Måste ju berätta om mitt nya projekt: Allt om Pelargoner – En helt ny sida som handlar bara om pelargoner. Välkommen in på en titt!

Brokbladig pelargon Birdbush Matty

Brokbladig zonalpelargon Birdbush Matty

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*