Augustivandring i trädgården

Ännu en riktigt varm och skön augustidag som jag har haft möjlighet att tillbringa i trädgården.
Det går åt ganska mycket tid till att vattna allt nyplanterat och de plantor som fortfarande står och väntar på att få komma på plats nu när det varit relativt varmt en längre period.

Känner mig lite lättsinnig och hoppar över både ogräsrensning, beskärning och nerklippning av överblommade perenner just nu och bestämmer mig istället för att gå runt och njuta istället, fotografera lite och samla en del fröer som nu börjar mogna.

Alla buddlejor har nu börjat blomma för fullt och det den gula Buddleja x weyeriana verkar vara något alldeles extra för humlorna. Jag stannar där och tittar en längre stund för att följa humlornas brummande framfart.

Humla på gul buddleja

Även fjärilarna har fullt upp både på buddlejorna och på många andra växter som står nära. Rosenflockeln uppskattas av många olika nektarsuktande insekter. liksom den gigantiskt stora nävan Rozanne.

Geranium Näva Rozanne

Lyckas föreviga den här fjärilsen som sitter och suger nektar på en vitrosa purpurklätt. Tittar man noga på bilden ser man till och med den krulliga snabelns skugga till vänster på blommans kronblad.

Fjäril suger nektar

Många av rosorna har haft en lång blomning denna sommar, sannolikt på grund av det svala vädret. Denna här röda rosen som växer på väg till växthuset har fortsatt mängder med knopp och skickar ut dessa ljuvliga klasar.

Röd ros

Vi har en numera gigantisk Rönnsumak vid hörnet av garaget. Få saker är så lena som dess blommor som nu börjar färga ut. Visst är de vackra!

Blomma på Rönnsumak

I köksträdgården trängs bönor med squash och majs. Salladen börjar det bli dags att förnya med nya sådder. Morötterna börjar bli skördeklara och så också rödbetorna. Det har inte blivit så mycket ätbart i år som jag hade hoppats på grund av tidsbrist (vad är nytt?!) Men jag hoppas som vanligt få mer tid över till det nästa år. (Evig optimist!) Oavsett så det lilla som jag fått i jorden till stor glädje att skörda och äta av.

Rosenböna

När jag går runt i trädgården inser jag att där finns en hel del olika hortensior. Trevlig växt som ju finns många olika varianter och färger av. Dessa två är några favoriter. Den ena är en rosa Annabelle och den andra hittar jag just nu inte namnet på, men visst är blomställningarna vackra?

Hortensia Annabelle rosa

Hortensia, cremefärgad

Pilörten, persicaria amplexicaulis ‘Arends Stoltz’ som jag för några år sedan köpte med mig när jag besökte trädgåden Great Dixter i England har tagit sig bra och blommar nu med vackra rödrosa ax.

Pilört 'Arends Stoltz'

Granne med pilörten står en rugge med vitlysing. Den är så himla fin där den står med alla sina ax vinklade  åt samma håll. Roligt ser det ut, och tittar man närmare på varje enskilt ax, ser man också hur vackra de är.

Vitlysing, blomma

Brandliljorna som står i kruka och väntar på att bli planterade blommar nu också. Jag såg också att de har fått en massa bulbiller (små sidolökar) så jag bestämde mig för att plocka några för att så innan de ramlar av. Lyckades inte bara plocka bulbiller utan fick också med en liljebagge på köpet. Så kan det gå!

Brandlilja med pollen

Liljebagge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*