Åter från England

Ja, så var man åter i Svedala efter en fyradagars tur i England. Denna gång hade jag sällskap av Marion från Sköna Trädgård.
Det blev besök på några nya ställen och ett par av de trädgårdar jag besökte när vi var där i juli.
Det var intressant att se hur växtligheten skiftat, och inte minst vilka växtval de gjort i rabatterna för att få dem att fortsätta med överdådig blomning även nu i slutet av september. Inte för att vi har riktigt samma förutsättningar, men lite tips och idéer får man ju alltid.

Efter 2 timmar i köer på M25 kom vi äntligen fram till Wisley, RHS storslagna trädgård med ett fantastiskt urval i plantskolan.
De gigantska rabatterna hade skiftat till typiska höstfärger med lila och olika gula nyanser som bas.

Fruktträdgården var fantastisk nu med frukt i alla friväxande och spaljerade träd. Bara det är en upplevelse i sig. De har en massa olika former på sina spaljeringar. X-form, U-form, T-former, V-former och även låga och medelhöga spaljeringar som formar staket – Både väldigt snyggt och praktiskt sätt att få in många olika sorters frukter på liten yta och ett bra tips för avgränsningar och rumsindelning.

När regnet valde att ösa ner rusade vi in i det stora växthuset med många exotiska växter. I de olika avdelningarna finns olika typer av tropiska växter och några sötnosar jag föll för är de ‘levande stenarna’ som nu stod i blom.
Jag hade gärna tillbringat ett par timmar till på Wisley, men pga köerna kom vi dit lite senare än planerat och var tvungna att bege oss norrut mot Stratford för att hitta ett B&B för natten. Självklart fick vi med oss lite spännande växter från plantskolan innan vi gav oss av.
Strax söder om Stratford upon Avon ligger Hidcote Manor, en av mina favoritträdgårdar. Där finns många olika typer av planteringar och många vackra vyer.
Även här blommande det fint i många rabatter. Särskilt imponerad blev jag av de högvuxna dahliorna som var utplacerade här och var i deras ‘mixed borders’. De var mellan 150-200 cm höga. Mycket smakfullt.

Här finns mycket att inspireras av och jag fyllde nästan mitt minneskort i kameran. En av mina favoriter på Hidcote är denna vackra stentrapp – Vill också ha!
Under dagen besökte vi även ett par ‘antiklador’ – Åh! vad mycket fint det fanns, och till bra priser också! Konstigt nog blev det inga nya tekannor inhandlade denna gång, men jag hittade ett par underbara vattenkannor, jättevackra hattnålar och några fina korgar och lådor – Inte helt trivialt att packa alltså…
I måndags var det dags för GLEE, den stora inköpsmässan för trädgårdsbranschen, och huvudanledningen till vår resa. Det var väldigt intressant att se alla spännande produkter och vi passade på att träffa flera av våra leverantörer.
Vår målsättning att komplettera sortimentet med fler kvalitetsverktyg och odlingstillbehör uppfyllds över förväntan och vi har nu helt underbara produkter på gång in för den kommande säsongen. Jag kan inte avslöja något än, men lovar att återkomma så snart allt är på plats. Men jag kan garantera att det verkligen är något extra.
Primärhybrid av ‘ardens-typ’ (enligt etiketten hos Fibrex)
Sista dagen passade vi på att besöka Fibrex specialist nursery. De har nationalsamlingen av pelargoner, murgröna och ormbunkar. Jag har vart där många gånger tidigare och det är alltid spännande med ett besök dit, men denna gång var mitt mål hibiskusar. Jag hade nämlgen läst i Brittiska pelargonsällskapets medlemstidning att en specialist på hibiskus numera hade sina plantor på Fibrex och mycket riktigt; vi fick en guidad tur i ett av växthuset där de exotiska hibiskusarna stod. De var helt fantastiska och det bar sig inte bättre än att jag var TVUNGEN att köpa, mmmm, rätt många…
 De fick dock inte plats i bagaget som vi för säkerhets skull packat kvällen innan för att försäkra oss om att vi fick ihop det rent fysiskt med bara två extra kollin. Så jag bad dem skicka dem med posten så nu har jag lite roligt att se fram emot också nästa vecka:-)

Comments

  1. says

    I wish I had known you were going to Wisley Lena – I am only about 20 minutes drive away. It would have been lovely to met up again. But glad you had another great visit over here.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*