Amplar och Hanging Baskets med vårkänsla

Jag bara älskar hanging baskets! Dessa ymnigt planterade amplar, som fullkomlig väller över med olika sorters växter som hänger längs sidorna och stretar uppåt längs ampelns kanter och upptill.
När jag är i England njuter jag för fullt av dessa blomstrande konstverk som man kan se nästan överallt! Samma sak såg jag i Whistler i Canada där fantastiska blomsterklot hängde utanför varje affär och varje restaurang. Det bara sprutade växter ur dem och rankorna hängde ett par meter ner till marken.

Det är lätt att bli avskräckt och tro att det är svårt att få till dessa underbara amplar, men det är inte svårare än att lyckas med en ganska slätstruken ampel med bara en eller ett par växter i.

Receptet för att lyckas är:

  • Använd många plantor (fler än du tror!) Det finns en massa roliga växter som kan odlas i ampel, även grönsaker och kryddor går t.ex. alldeles utmärkt.
  • Sätt hängande växter upptill och andra, mer kortväxta sorter i sidorna. De strävar då utåt-uppåt och hjälper till med klotformen
  • Låt den aldrig torka ut (använd Swellgel och droppbevattning Big Drippa för enkel bevattning)
  • Mycket näring (långtidsnäring Osmocote är en bra grundgödning som kan kompletteras då och då med flytande näring)
  • Bra jord (lucker och lagom fuktighetshållande)
Hanging Basket med vårkänsla
Hanging basket kan planteras med säsongens växter och tidig vår är definitivt inget undantag. Nu börjar det komma mängder av färggranna, läckra blommor och lökväxter som med fördel kombineras med hängande och slingrande växter som t.ex murgröna i olika färger och former. Murgrönan kan man sedan spara och fortsätta ha som grön stomme i ampeln och byta ut överblommande primulor och lökväxter mot fräscha sommarblommor när det blir tillräckligt varmt.
Här kommer lite inspirationsbilder för en vårblommande ampel.

Plantopia

De senaste åren har jag fått till ett par jättefina hanging baskets genom att använda mig av de jättesmarta Plantopiaamplarna med luckor på sidorna. Med dem är det nästan svårt att inte lyckas!

Här är några bilder på hanging baskets planterade i Plantopia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*