Ägg – bästa ljusmätaren!

Årets första äggÄntligen! Som vi har väntat, men nu har våra hönor äntligen börjat värpa.
Vi fick dem som små kycklingar i slutet av sommaren så när de väl blivit värpmogna hade ljuset blivit för svagt.
Men idag när jag var uppe och skulle mata dem låg de där, årets allra första ägg som ett väldigt påtagligt bevis på att ljuset nu är på väg tillbaka.

oidentifierad lök-knöl

Oidentifierad lök/knöl-växt

Lämnade äggen i växthuset då jag var på väg ut på hundpromenad och där såg jag till min glädje lite tillväxt i en kruka jag inte har en aning om vad den innehåller.
Jag hittade krukan utanför växthuset i höstas. Den hade ramlat omkull och lite jord hade rasat ut och jag såg bara en liten grön knöl i krukan. Tänkte först slänga den eftersom det inte verkade vara särskilt mycket liv i knölen, men bestämde mig sedan för att den gott kunde få ett försök inne i växthuset.

Nu hade den börjat skjuta skott med ett utseende som jag inte kan identifiera. Tycker den ser lite udda ut med de små skotten närmast knölen, så är det någon som ser detta och har förslag är de mycket välkomna..

På hundpromenaden hittade jag ett nytt ställe där det växer lummer. De stod så fint på parad i snön och lurade bakom några snår.
Vi har ganska stora lummerfält i skogarna där jag bor och jag brukar kolla in dem lite då och då. De är så himla fina tycker jag, särskilt när de blommar. Lummern är fridlyst så det får räcka med att njuta av dem i det vilda.

Lummer i snö

 

Nu har även jag hunnit så långt att julen är utstädad och det sista som åkte var julgruppen med hyacinter. Jag lyfte ur hyacinterna som fortfarande stod i ‘köpekrukan’ och ställde dem ute på glasveranden där det är jättekallt men frostfritt. Så snart det går att gräva kommer jag plantera dem i rabatten och njuta av deras blomning till våren igen.

julhyacinter i väntan på utplantering

Wexthuset - Trädgårdsbutiken på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*