1:a advent

Härliga advent! Det finns verkligen en vits med att vi tänder en massa ljus i adventstider. Underbart med alla små ljus här och var och hundpromenaderna i villakvarteren kvällstid får en extra dimension med alla vackra julbelysningar i trädgårdarna.adventspynt
När jag flyttade runt lite växter för att pynta i ett av köksfönstren märkte jag att ett av de utväxta skotten på ampelliljan slagit rot i en grannkruka. Ett perfekt tillfälle att skaffa en planta till när den redan börjat rota sig. Läs gärna mer om Ampelliljanoch hur man förökar den här.
Jag lyfte försiktigt upp den nyrotade plantan, klippte av den från moderplantan och planterade den i en egen kruka och ställde den under en växtlampa jag har till mina basilika och salladsplantor. Där får den stå någon månad tills rötterna vuxit ut ordentligt, sedan är det nog dags att sätta den i en lite större kruka.

ampellilja-skott
Ampellilja är en växt som man brukar säga är väldigt bra på att rena luften inomhus. En väldigt tålig växt som dessutom är jättelätt att föröka med hjälp av de utväxande småplantorna.

Igår var det inte lika kul. En av våra nya hönor låg död i hönsgården. Jag hade iakttagit henne några dagar för hon verkade lite stillsam jämfört med sina kamrater. Troligen var hon inte helt frisk när hon kom till oss och orkade tydligen inte med flytten.
En stund senare hade jag ärende ner till vårt lager och hittade då en död domherre liggande bredvid dörren. Jag kunde ganska snart konstatera att den flugit in i ett fönster och tack och lov måste den ha dött med en gång. Jag tog upp den i en lite bit plast och kände genast värmen från fågeln i min hand så olyckan måste ha skett väldigt nyligen…

Vi har inte märkt av att några fåglar flugit in i fönster här tidigare, men det fönster som det nu handlade om tillhör ett av de större vi har som inte har spröjs. Jag läste lite om detta med att fåglar flyger in i fönster och det är ju självklart lätt hänt om de inte ser fönstret. Antingen ser de rakt igenom till ett annat fönster på andra sidan huset eller så reflekteras naturen och de flyger rakt på.
Det finns schabloner på olika fåglar att fästa på fönsterrutor för att varna fåglar från att flyga in i dem. Men det hjälper också att hänga något i fönstret, dra för gardiner eller på annat sätt göra fönstret mer ‘synligt’.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*